Sote-uudistuksen pohjana oleva lakiluonnos antaa hyvät mahdollisuudet palvelujärjestelmän laajalle ja kunnianhimoiselle kokonaisuudistukselle. Näin lakiuudistusta arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle tänään luovuttamassaan ennakkoarviossa.

-Lakiluonnos tarjoaa hyvät mahdollisuudet tarvittavien rakenneuudistusten toteuttamiseen. Samalla turvataan sote-palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, toteaa THL:n vs. ylijohtaja Markku Pekurinen.

THL:n näkemyksen mukaan palvelujärjestelmän vinoumia on mahdollista korjata, mikäli tuotantovastuullisia toimijoita syntyy korkeintaan 4–5 kullekin sote-alueelle. Lopullisen onnistumisen ratkaisee kuitenkin se, miten sotealueet ja tuotannosta vastaavat kunnat ja kuntayhtymät onnistuvat lain toimeenpanossa.

Ennakkoarvion mukaan uudistus luo edellytyksiä suunnata voimavaroja uudelleen erityistason palveluista perustason palveluihin ja sovittaa palveluja yhteen. Sote-uudistus luo edellytyksiä vähentää hallitusti sosiaali- ja terveydenhuollon laitospainotteisuutta, keskittää erikoissairaanhoitoa soveltuvin osin sekä monipuolistaa perus- ja lähipalveluja ja niiden saavutettavuutta.

THL toteaa myös arviossaan, ettei uudistus sellaisenaan hillitse kustannusten kasvua. Eksoten ja Kainuun hallintomallin kokemusten perusteella sote-integraation voidaan arvioida hidastavan sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannusten kasvuvauhtia maltillisesti, arviolta 0–1 tai 0–2,4 prosenttiyksikköä vuodessa.

 

Lue lisää THL:n sivuilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*