Iceheartsin Miika Niemelä ohjaamassa jääkiekkoharjoituksia talvella 2011. (Kuva: Ville Miettinen)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on käynnistänyt tutkimuksen, jossa tarkastellaan ensi kertaa kattavasti Icehearts-toimintamallin vaikutuksia sekä lasten, nuorten ja heidän perheidensä kokemuksia toiminnasta.

Icehearts on pitkäkestoinen varhaisen tuen toimintamalli syrjäytymisvaarassa oleville lapsille.

Toimintamallissa Icehearts-kasvattaja kokoaa esikouluikäisistä lapsista urheilujoukkueen yhteistyössä päivähoidon, esikoulujen ja peruskoulujen henkilöstön sekä alueen sosiaalitoimen kanssa.

Kasvattaja sitoutuu ohjaamaan ja tukemaan lasta joukkueessa, koulunkäynnissä sekä lapsen arjessa 12 vuoden ajan, esikouluiästä täysi-ikäisyyteen saakka.

Iceheartsin lajeja ovat jääkiekko, jalkapallo, sähly. Kasvattaja ohjaa joukkuetta, ja urheilun kautta lapset oppivat paitsi lajin sääntöjä ja ryhmässä toimimista myös yhteiskunnassa välttämättömiä elämäntaitoja sekä sosiaalisia taitoja.

Kasvattaja tekee myös tiivistä yhteistyötä esikoulun, koulun ja erityispalvelujen kanssa. Kasvattaja on Iceharts-lapsen apuna tarvittaessa mm. läksyjen teossa iltapäivätoiminnassa. Yksi Icehearts-toiminnan tavoitteista on ehkäistä koulupudokkuutta.

Iceheartsilla on nykyään 27 joukkuetta ja 44 työntekijää.

THL:n ensimmäisessä osatutkimuksessa seurataan 13 vuoden ajan toiminnassa tällä hetkellä mukana olevien lasten elämänkulkua ja hyvinvointia lasten, vanhempien, opettajien sekä kasvattajien näkökulmista.

Toisessa osatutkimuksessa kerätään tietoa nuorilta miehiltä, jotka ovat kuuluneet 12 vuotta Icehearts-joukkueeseen.

Lisää aiheesta THL:n blogissa

Lue myös: Vantaa nopeuttaa lastensuojelun apua Iceheartsin kanssa (KL 24.10.2014)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*