Lapsiperheet pääsevät vaikuttamaan palveluihinsa kyselyn kautta . (Kuva: Ville Miettinen)

Lapsiperheiden tilanteesta on käyty runsasta keskustelua perhevapaauudistuksen yhteydessä. Perhepalvelut ovat olleet huomion kohteena myös alueuudistuksessa. Muun muassa neuvolapalvelujen järjestämisestä kiisteltiin pitkään.

Nyt THL alkaa koota lasten ja perheiden hyvinvoinnista ja palvelukokemuksista tietoa, jota hyödynnetään palvelujen kehittämisessä.

Pilottivaiheessa loka-marraskuussa tutkimus kohdistuu 3­–4 kuukauden ikäisten lasten perheisiin. Myöhemmin tutkimukseen osallistuvat nelivuotiaat lapset perheineen. Pilottivaiheessa mukana ovat Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Satakunnasta Huittinen sekä kahdeksan Uudenmaan kuntaa tai kaupunkia. Nelivuotiaisten lasten perheisiin kohdistuva tutkimus tehdään ensi vuonna.

Tietoa kerätään vanhemmilta, lastenneuvoloiden terveydenhoitajilta ja rekistereistä. Vanhemmat voivat osallistua tutkimukseen neuvolakäynneillä laajan terveystarkastuksen yhteydessä.

Tarkoitus on koota tietoa kuntien, maakuntien lapsiperhepalvelujen käyttöön palvelujen ja toiminnan kehittämisessä ja sote-seurannassa. Tietoa käytetään myös valtakunnallisessa ohjauksessa ja seurannassa sekä politiikkapäätösten arvioinnissa.

– Pilottitutkimukseen osallistumalla perheillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä palveluja perheille tarjotaan, tutkimuspäällikkö Reija Klemetti sanoo. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*