Kuva: Kuopion kaupunki
Markku Tervahauta olisi suonut, että työterveyshuolto olisi liitetty sote-uudistukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudeksi pääjohtajaksi nimitetty Markku Tervahauta näkee, että sote-uudistuksessa viiden yhteistoiminta-alueen rooli saisi korostua. Tervahautaa haastateltiin Yle radio 1:n Ykkösaamussa. Yhteistoiminta-alueet vastaavat yliopistosairaaloiden alueita.

– Olisi perusteltua, että ne olisivat vielä korostetummassa roolissa, hän sanoo, ja muistuttaa, että sote-sektorin eri toiminnot tarvitsevat eri kokoista väestöpohjaa.

Tervahauta jakaa THL:n ennen häntä ottaman huolen siitä, että tavoite tasa-arvosta ei välttämättä lisäänny sote-uudistuksen myötä.

Hänen mukaansa uudistus ei sinällään ratkaise sitä, että tiiviillä alueella on runsaastikin tarjontaa, mutta haja-asutusalueilla ei. Ykkösaamun haastattelussa hän heittää pallon maakunnille.

MainosTervahauta olisi suonut, että työterveyshuolto olisi otettu mukaan sote-uudistukseen. Hän näkee, että vastaisuudessa työterveyshuolto kuitenkin palaisi alkuperäiseen tehtävänsä eli ennaltaehkäisemiseen. Tällöin myös työssäkäyvät ihmiset tulisivat samojen sote-keskusten asiakkaiksi kuin muutkin kansalaiset.

Pitkittyminen voi lisätä yksityistämistä

Tervahauta arvioi Ykkösaamussa hyvin varovasti sote-uudistuksen etenemisen aikataulua. Hän muistuttaa, että joka tapauksessa paljon siirtyy toteutettavaksi seuraavalla hallituskaudella.

– Myös oppositiossa on vallalla halu toteuttaa uudistus suurin piirtein hallituksen esittämässä muodossa.

MainosHänen mukaansa eroja on viritysosissa. Näitä ovat erityisesti maakuntahallinto ja valinnanvapaus.

Tervahauta sanoo priorisoivansa sitä, että ensin saadaan lait kuntoon, ja katsotaan sitten vaalien aikataulua.

Jos koko uudistuksen aikataulu lykkääntyy olennaisesti, Tervahauta arvelee, että kunnat ja kuntayhtymät aktivoituvat taas palvelujen ulkoistamisessa. Edessä voi olla sekä paikallisia että laajempia, Länsi-Pohjan kaltaisia ratkaisuja.

Valinnanvapaus vaikeuttaa

Tervahauta näkee, että hallituksen malli valinnanvapauden toteuttamisessa ja monituottajamallinkirjaamisesta tarkasti lakiin tekee alkuperäisen tavoitteen sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiosta vaikean. Sosiaalitoimeen liittyy viranomaistehtäviä, joita ei voi siirtää yksityiselle sektorille. Törmätään ongelmiin perustuslain kanssa.

Ykkösaamun haastattelussa Tervahauta näkee, että integraation ja vallinnanvapauden yhdistäminen jää maakuntien osaamisen vastuulle.

Tervahauta siirtyy THL:n pääjohtajaksi vuoden vaihteessa STM:n hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikön tehtävästä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*