Ei ole elämä helppoa lääkäreilläkään. Työuupumus vaanii, kun kiire ja toimittamat tietojärjestelmät rasittavat etenkin julkisella puolella.

Toimimattomat tietojärjestelmät ja kiire kuormittavat lääkäreitä. Erityisen vakava tilanne on terveyskeskuksissa, joissa peräti kolme neljännestä lääkäreistä on kokenut hankalasti ja huonosti toimivien tietoteknisten laitteiden ja ohjelmien haitanneen työn tekoa.

Jatkuva kiire ja tekemättömien töiden paine puolestaan on piinannut kahta kolmasosaa terveyskeskuslääkäreistä. Meneillään olevilla Lääkäripäivillä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin lääkärien työolosuhteita, -kuormitusta ja -hyvinvointia. Tutkimukseen vastasi yli 4000 lääkäriä.

Työkuormitusta ja vakavan työuupumisen uhkaa koetaan enemmän julkisella puolella ja erityisesti perusterveydenhuollossa, kuin yksityisellä sektorilla. Joka viides lääkäri kokee vakavan työuupumuksen selväksi vaaraksi itselleen. Lisäksi lähes puolet lääkäreistä kertoo ajattelevansa vakavaa työuupumusta silloin tällöin.

-Työhyvinvointiin liittyvät toimenpiteet tehdään työpaikoilla. Työyhteisöissä on pohdittava yhdessä ne konkreettiset toimenpiteet, joilla asioita voidaan parantaa. Saadut tulokset ovat tärkeä työkalu lääkärien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämisessä. Tuoretta tietoa hyödynnetään laajasti Lääkäriliiton juuri alkaneena hyvinvoinnin teemavuonna, toteaa Suomen Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

Ei lääkärin työ julkisellakaan puolellakaan pelkkää tuskaa ole. Tutkimuksessa kartoitettiin ensimmäistä kertaa lääkärien kokemaa työn imun kokemusta. Joka neljäs lääkäri kokee työn imua päivittäin ja lisäksi 44 prosenttia kokee työn imua säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Tutkimuksen mukaan työn imu oli yksityisellä sektorilla yleisempi ilmiö, kuin julkisella puolella.

 

Tiedote Työterveyslaitoksen sivuilla

 

Tutkimus kokonaisuudessaan

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*