VTV syynää kuntien kuulemisen ohittamista. (kuva: Ville Miettinen)

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) selvittää kuntien kuulemiskierroksen ohittamista sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa, kertoo Turun Sanomat.

– Kuulemisasiasta on tehty finanssipolitiikan valvonnassa muistio, joka tulee olemaan liitteenä perustuslakivaliokunnalle menevässä lausunnossa, VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöysti sanoo Turun Sanomissa.

Kunnille ei ehditä järjestää kuulemiskierrosta sosiaali- ja terveysvaliokunnan uudesta ehdotuksesta. Kuntaliiton mukaan kuntien sivuuttaminen on hyvän hallintotavan vastaista.

Pöysti kertoo TS:ssa, että VTV tarttui asiaan oma-aloitteisesti. Muistiossa käydään läpi sote-valiokunnan ehdotuksen tarkoituksenmukaisuus ja prosessin kulku.

MainosPerustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, sd., arvioi, että kuulemismenettelyn väliin jäämisen merkitys nousee valiokunnassa tavallista isompaan rooliin.

– Myös alkuperäinen kuuleminen on ollut heikkoa. Sote-valiokunta on yrittänyt paikata tilannetta lähettämällä Kuntaliitolle pyynnön kerätä kunnilta lausuntoja, mutta vastausten antamiseen on käytettävissä kovin lyhyt aika, Koskinen sanoo Turun Sanomille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar VAIHE 1: vapaaehtoiset maakuntien sotet. VAIHE 2: vasta priimakunnossa sote-lait käyttöön sanoo:

  Vapaaehtoinen malli ennen lakien voimaantuloa

  Voimassa olevalla lainsäädännöllä eteenpäin:

  – Kun valtionosuusuudistus jätetään tekemättä toistaiseksi sekä sote-lakien valmistelua ja kuntien kuulemiskierroksia jatketaan kiireettömästi, niin kaikissa maakunnissa voidaan perustaa vapaaehtoisesti Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten perustamistavalla oma sote-integraatio.

  Eksoten perustamistapa ei edellytä uutta lainsäädäntöä.

  Voimassa olevan lain mukaan kaikki Suomen kunnat kuuluvat omaan erikoissairaanhotoa järjestävään ja rahoittavaa sairaanhoitopiiriin – kuntayhtymään.

  Sairaanhoitopiirien perussopimusta muuttamalla sairaanhoitopiireistä perustetaan sosiaali- ja terveyspalveluja rahoittavia ja järjestäviä maakuntien sote-piirejä – kuntayhtymiä.

  1) Perussopimuksissa jäsenkunnat yhdessä sopivat maksuosuuksien laskentatavan.

  – Esimerkiksi Eksotessa käytössä olevan tai sitä paremman laskentatavan mukaisesti.

  – Maakunnat voivat kokoontua neuvottelemaan yhteisestä esityksestä maakuntien perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten kuntien valtuustoille.

  2) Valtio maksaa nykyisen valtionosuusjärjestelmän ja perustuslain 121 §:stä johdetun rahoitusperiaatteen mukaiset sote-valtionosuudet.

  Tämä on ollut käytössä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä vuodesta 2010 lähtien perustuslakivaliokunnan estämättä.

 2. Avatar Kuntien asiantuntemus paranee vapaaehtoisia maakunnan sote-kuntayhtymiä perustettaessa sanoo:

  Erityistä kuntien kuulemiskierrosta ei tarvita, kun maakuntien kunnat perustavat ”Eksoten”

  Parlamentaarinen sote-työryhmä voi jatkaa lakikokonaisuuden laadun parantamista ja lausuntojen pyytämistä kunnista, jotka samanaikaisesti perustavat maakuntiin sote-piirit.

  Kunnissa on helpompi antaa lausuntoja, kun ovat itse perustamassa maakuntaan sote-integraation.

 3. Avatar Alexander Stubbin hallituksella mahdollisuus saada maakuntiin sote-piirit nopeasti sanoo:

  Pääministeri Alexander Stubbin johdolla maakuntiin saadaan sosiaali- ja terveyspiirit jo tänä keväänä.

  Hallitus voi myöntää sairaanhoitopiireille taloudellista tukea.

  Elokuun 1. päivä 2015 toiminnassa voi olla jo 90 prosenttia maakuntiin tulevista vapaaehtoisista, Stubbin sponsoroimista sote-integraatioista.

  Onko jollakin eduskunnan puoluejohtajalla jotakin sote-integraatiota vastaan?

  Jos Alexander Stubb ei sitä tee, niin sen tekee Juha Sipilä.

  Kommentteja?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*