Turku, Pori, Vaasa, Salo, Rauma ja Pietarsaari toivovat yhteisessä lausunnossaan sote-lakiesitykseen tarkennuksia kuntien roolien vahvistamiseen.

– Lainsäädännössä on mahdollistettava vastuukuntamalliin perustuvien tuotantoalueiden perustaminen, jotta mahdollistetaan laajan hyvinvointivastuun toteuttaminen, lausunnossa todetaan

– Voimaanpanolaissa tulee mahdollistaa vastuukuntamalliin pohjautuvien tuotantoalueiden muodostaminen ”pakkokuntayhtymien” vaihtoehdoksi.

Lisäksi kunnat vaativat, että esitettyä äänileikkuria ei tule säätää tuottamisvastuullisiin kuntayhtymiin ja että rahoitusta koskevat säännöt on täsmennettävä lainsäädännössä.

Kunnat löytävät lakiesityksen valmistelusta paljon puutteita.

– Lainsäädännön valmistelussa ja yleisessä keskustelussa on ollut hyvin vähän esillä tulevien sote-alueiden toiminnan edellyttämät resurssit (esim. tarvittava henkilöstö ja pätevyysvaatimukset) ja järjestämisvastuun siirtyessä sote- alueille sen vaikutukset kuntien keskitettyyn hallintoon (henkilöstö, sopimukset jne.), lausunnossa sanotaan.

– Lisäksi taloudelliset mallinnukset puuttunevat lähes kokonaan. Nykyisten kuntien on mahdotonta arvioida uudistuksen vaikutuksia omaan talouteensa myös sen vuoksi, ettei laissa ole täsmällisiä määräyksiä rahan jakautumisesta takaisin tuotantovastuullisille toimijoille.

Lausunto Porin verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*