Turvapaikanhakijatulva on herättänyt lukuisia kysymyksiä kuntalaisten keskuudessa. (Kuva: Sappo Haavisto)

Viime viikkojen turvapaikkahakijatulva on saanut vipinää aikaan kaupunkien nettisivuilla. Tietoa kaivataan ja sitä myös tarjotaan.

Esimerkiksi Turussa virka- ja luottamusmiehille on tullut runsaasti kysymyksiä, tiedusteluja ja palautetta turvapaikanhakijoihin liittyen. Tiedonjanoa tyydyttämään kaupungin nettisivuille on koottu yhteen osioon yleisimmät turvapaikanhakijoita koskevat kysymykset vastauksineen.

Turun sivuilla vastaan muun muassa siihen kysymykseen, miksi turvapaikanhakijat hätämajoitetaan Runosmäen kouluun, vaikka sitä ei voitu käyttää lasten koulutilana. Samoin sivuilta selviää, miksei kaupunki järjestä juna-asemille vastaanottoa sinne tuleville turvapaikanhakijoille sekä ruokailua ja vessoja poliisiasemille.

Kauhavalla vastaanottokeskuksen perustaminen sai osan kansasta takajaloilleen. Pahin pelko ja uho ovat lakeuksilla jo laantuneet, mutta tietoa on tarjolla. Tosin rehellisyyden nimissä todettakoon, että turkulaiset hoitavat hommassa pisteet kotiin selkeästi yksityiskohtaisemmin kysymys-vastauksin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Keuruulla vastustettiin niin ikään aina valtuustotasolla turvapaikanhakijoiden tuloa kaupunkiin. Kielteisestä päätöksestä huolimatta vanhan varuskunnan alueella on tällä hetkellä turvapaikanhakijoita. Asiasta kerrotaan muutaman tiedotteen verran kaupungin sivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuille on koottu terveyssanastoja turvapaikanhakijoiden kanssa työskenteleville. Vanhat pdf-tiedostot ovat reilun parinkymmenen vuoden takaisia, joten aivan uusimpia lääketieteen ilmauksia kopiot eivät sisällään pidä.

Joka tapauksessa noita tulosteita hyödyntämällä voi terveydenhoitaja kysäistä turvapaikanhakijalta yleisimpiä vastaanotolla esitettäviä kysymyksiä. Tosin vastausten kanssa tarvitaan tulkkia, sillä toiseen suuntaan olevia käännöksiä ei ainakaan ensimmäisellä etsinnällä eteen tullut.

 

Turun sivut

Kauhavan sivut

Keuruun sivut

STM:n terveyssanastot

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*