Sote-uudistuksen ehdoton painopiste pitäisi olla lähipalveluissa ja niiden uudistamisessa, päätellään maanantaina julkaistussa Aalto yliopiston tutkimuksessa ”Sisältöä sote-uudistukseen – tunnuslukuja terveydenhuollon suunnitteluun”.
 
Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisusarjassa julkaistussa tutkimuksessa peräänkuulutetaan myös kuntoutusta sote-uudistuksen keskiöön.

Tutkijoiden mukaan suurin osa nykyään terveyskeskussairaaloissa makaavista potilaista pystyisi toisenlaisessa ympäristössä ja kuntoutettuna elämään itsenäisesti.

– Yleinen käsitys siitä että terveydenhoitojärjestelmämme on parempi kuin muissa maissa ei kaikilta osin ole totta. Suomessa on liian suuria terveyskeskussairaaloita, niissä on yhteensä 5 000 vanhusta lyhytaikaisessa hoidossa ja 10 000 vanhusta vuodepotilaina, KAKSin tiedotteessa todetaan.
 
Tutkimushankkeen vetäjänä on toiminut professori Teemu Malmi ja tutkijoina KTM Petra Kinnula sekä professori Erkki Vauramo. Tutkijat ovat Aalto yliopistosta sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Tutkimus KAKSin verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä