Suomalaisten yläkouluikäisten nuorten kokemus psyykkisestä hyvinvoinnistaan on muuttunut myönteisemmäksi 16 vuoden tarkasteluvälillä, osoittavat väestöpohjaisen poikkileikkaustutkimuksen tulokset.

Tutkimus tehtiin Rovaniemen ja Salon alueilla vuosina 1998, 2008 ja 2014. Kyselytutkimukseen pyydettiin vastaamaan kaikkia 7.- ja 9.-luokkalaisia nuoria kaikista alueiden yläkouluista. Tutkimukseen osallistui noin 1 500 yläkouluikäistä nuorta kunakin tutkimusvuonna.

– Kaikkiaan nuorten hyvinvoinnissa näyttäisi olevan hyvä suunta. Tulosten perusteella pojat kokivat vähemmän ongelmia kaverisuhteissa ja muiden kanssa toimeen tulemisessa. Tytöt puolestaan raportoivat vähenevässä määrin käyttäytymiseen ja tarkkaavuuteen liittyviä ongelmia, tutkijatohtori Kaisa Mishina Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Mielenterveysoireista vain tyttöjen tunne-elämän ongelmat, kuten ahdistus- ja masennusoireet ovat yleistyneet. Vastaavia havaintoja on tehty useissa aiemmissa tutkimuksissa. Mishinan mukaan tähän on useita syitä

– Joidenkin tutkimusten mukaan on tytöille tyypillisempää stressata kouluasioista ja kokea paineita koulussa pärjäämisessä. Myös erilaiset ongelmat sosiaalisessa elämässä voivat johtaa näihin ongelmiin. Toki voi myös olla, että koetaan entistä helpommaksi kertoa, jos on paha olla, hän pohtii.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*