Kuva: Liisa Takala
Annika Saarikko pitää Jan Vapaavuoren painavaa maakuntauudistus-kritiikkiä poliittisena show'na.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok., on tehnyt ”systemaattista ja järjestelmällistä työtä” tuhotakseen maakunta- ja sote-uudistuksen, arvioi perhe- ja peruspalveluminsiteri Annika Saarikko, kesk., Uuden Suomen ja Kauppalehden haastattelussa.

Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun valtuustot antoivat toukokuussa yhteisen tuomitsevan lausunnon uudistuksesta sen tämänhetkisessä, esitetyssä muodossa.

Vapaavuori on pitänyt ääntä kaupunkien vapauksien puolesta ja ollut myös käynnistämässä 21 suurimman kaupungin omaa verkostoa. Kyseinen verkosto, C21, vaatii toissa viikolla maakunta- ja sote-uudistuksen keskeyttämistä.

Vapaavuoren mukaan taustalla on kasvava huoli kaupunkien mahdollisuuksista huolehtia elinvoimastaan maakunnan ohjauksessa.

Viime viikolla Vapaavuori arvioi Twitter-viestissään sote-uudistuksen valmistelutavan olevan ”häpeäksi koko maalle”.

– Minusta tämä on taitava poliittinen show Vapaavuorelta, Saarikko sanoo haastattelussa.

Saarikon mukaan hallitus ajattelee uudistuksessa koko maata, eikä suurin huolenaihe ole suurten kaupunkien selviäminen.

Jos sote-uudistus kaatuisi, Saarikon mukaan voittajiin kuuluisi yksityinen terveydenhuolto ja häviäjiin syrjäisten kuntien asukkaat.

– Paluuta vanhaan ei enää ole. Paljon muutosta voi tehdä nykyrakenteissakin, mistä hyviä esimerkkejä ovat Eksote, Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa. Toki kaatuminen olisi iso takaisku valmistelijoille, Saarikko sanoo haastattelussa.

Jan Vapaavuori arvosteli viime viikolla suorasanaisesti hallituksen tapaa valmistella sote-uudistusta.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*