Uuden OYS molemmat 12 kerrosta korkeat sairaalarakennukset ovat jo lähes valmiit. (Kuva: Tapio Mainio)

Uuden Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) vesi on asetettu käyttökieltoon kohonneen legionella-bakteerin vuoksi. Legionella löytyi vesiputkistosta rakennuksen käyttöönottotarkastuksen yhteydessä.

Veden käyttökielto koskee sekä viime viikolla valmistunutta, 12-kerroksista A-taloa että parin viikon kuluttua valmistuvaa samankokoista B-taloa. Varsinainen koko sairaalan muutto ajoittuu ensi syksyyn.

– Käyttöveden desinfiointi on parhaillaan menossa ja henkilökuntaa on tiedotettu kohonneesta legionella-pitoisuudesta, joka on hieman yli THL:n raja-arvon, sanoo OYS:n kehittämisylilääkäri Tuomas Holma.

– Viime vuonna Suomessa kirjattiin 60 legionella-tapausta, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 27 tapausta. Legionellatartunnan voi saada, jos vedestä hengittää legionella-bakteereja sisältäviä aerosolihiukkasia, kertoo THL:n erikoistutkija Marjo Niittynen.

Legionella voi aiheuttaa muun muassa keuhkokuumeen.

Legionellan epäillään runsastuneen OYS:n putkistoissa pitkän käyttöönottotauon vuoksi. Uusi sairaala on ollut jo lähes vuoden valmis ja sen putkistoissa on ollut Holman mukaan koko ajan vettä. Koko sairaalaa ei ole voitu ottaa käyttöön, koska osa sen toiminnoista, kuten leikkaussalien rakentaminen on viivästynyt materiaalien laatuongelmien vuoksi.

Jo nyt rakennuksissa liikkuu päivittäin satoja muuttoa valmistelevia työntekijöitä. Potilaita uusissa tiloissa ei vielä ole.

– Halusimme tiedottaa legionella-vaarasta, koska sairaalan uudella puolella käyvä työntekijä saattaa siellä ollessaan juoda janoonsa hanavettä. Nyt sitä ei kannata tehdä, Holma sanoo.

Koko OYS:n palveluksessa on 6900 työntekijää.

– Olen tottunut venerannassakin juoksuttamaan vettä, jotta juomasäiliöön ei päätyisi siellä pitkään lämpimässä muhinutta vettä, veneilyä harrastava Holma kertoo.

Legionella löytyminen on ikävä imagotappio muutenkin viivästyneelle sairaalalla, jonka hintalappu on 1,61 miljardia euroa, josta seinien eli rakentamisen osuus on 900 miljoonaa euroa.

Molemmissa rakennuksissa on yhteensä 500 potilashuonetta, 35 leikkaussalia ja 37 hissiä. Uusi OYS on rakennettu pystyyn kahdeksi tornitaloksi, jotka ovat kunkin kerroksen kohdalta yhteydessä toisiinsa.

Uutta tilaa on noin 220000 neliömetriä, mikä on noin kymmenen prosenttia vanhaa ja matalaa OYS:n sairaalaa vähemmän. Uudessa A ja B sairaalassa on siis kilometri tolkulla vesiputkistoa. Vanhan sairaalan purku aloitetaan lähivuosina.

Suurin osa Suomen legionella-tartunnoista tulee ulkomailta. Suomessa tartunnan saa yleisimmin kotoa.

Legionella-bakteeri ei tartu Niittysen mukaan ihmisestä toiseen.

– Veden pitää olla aerosolimuodossa, jotta bakteeri pääsee siitä hengitysteihin. Tartunnan lähteitä ovat siksi usein suihkut ja porealtaat, Niittynen sanoo.

Legionella-bakteeri aiheuttaa kuumetta, yskää ja hengenahdistusta, joka pitkittyessään voi johtaa keuhkokuumeeseen.

Suomessa todettuihin legionella-tartuntoihin on liittynyt usein se, että rakennuksen vesijärjestelmässä kiertävä vesi ei ole ollut riittävän kuumaa tai vesipistettä on käytetty liian vähän, kuten nyt OYS:n tapauksessa.

Legionella-bakteeri lisääntyy 20–45-asteisessa vedessä. Yleinen suositeltu turvaraja on 55 astetta.

Teksti: Tapio Mainio

//uutista korjattu 26.3.2024 klo 11.22, tarkennettu THL:n erikoistutkija Marjo Niittysen sitaatteja ja korvattu ilmaisu veden höyrystyminen: Legionellatartunnan voi saada, jos vedestä hengittää legionella-bakteereja sisältäviä aerosolihiukkasia. Poistettu kohta: Legionella-bakteeri ei tartu seisovasta vedestä, kuten uima-altaasta tai järvestä.//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*