Arkistokuva perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurusta (sd.) puhumassa sotesta Kuntamarkkinoilla syyskuussa 2019. Kuva: Ville Palmu

Uusi sosiaali- ja terveyspalveluja kehittävä ohjelma käynnistyy. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tarkoituksena on perustaa Suomeen laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa avun yhdellä yhteydenotolla. Palveluja kehitetään niin, että ne voidaan ottaa käyttöön hallitusohjelman mukaisessa sote-rakenteessa eli tulevissa maakunnissa.

”Sote-uudistuksessa kuunnellaan tarkasti ihmisten tarpeita. Hoitotakuuta tiukennetaan ja jatkossa ihminen pääsee viikossa tarvitsemaansa hoitoon. Nyt panostetaan peruspalveluihin ja painotusta siirretään ennaltaehkäisevään työhön. Myös sote-ammattilaisten kesken tarvitaan vahvaa yhteistyötä, jotta asiakkaan tilanne voidaan arvioida kokonaisuutena”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru toteaa.

Alueellisia kehittämishankkeita ympäri maan

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma toteutetaan kehittämishankkeissa eri puolilla Suomea. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, jonka vastuulla tulee olemaan ohjelman toimeenpano alueellisesti. THL rekrytoi viisi alueellista koordinaattoria, jotka ovat kehittämishankkeiden tuki alueilla.

Maakuntien kehittämis- ja käyttöönottohankkeiden rahoitusta tullaan toteuttamaan valtionavustuksina. Rahoituksen kokonaismäärä vuodelle 2020 on noin 70 miljoonaa euroa. Ensimmäinen valtionavustushaku pyritään avaamaan vielä vuoden 2019 aikana.

Valtionavustushankkeiden hakijana on voi olla joko alueen yksittäinen kunta tai kuntayhtymä. Olennaista terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan on, että kaikki alueen kunnat ovat mukana päättämässä, mikä taho prosessista alueella vastaa.

– Maakunnan alueen kuntien pitää yhdessä sopia, mikä kunnista on se, joka hakemusprosessia ja juridista hallintoprosessia hoitaa. Viime kaudella oli selkeästi valtion toimesta päätetty, että se on maakunnan liitto, nyt sellaista päätöstä ei ole tehty, totesi Varhila tiedotustilaisuudessa tänään tiistaina.

Kehityslistalla saatavuus, ennaltaehkäisevä työ ja kustannusten hillitseminen

Uuden sote-ohjelman päätavoitteina ovat saatavuuden parantaminen, työn painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisevään työhön, palvelujen laadun kehittäminen palveluiden ja yhteentoimivuuden varmistaminen. Näiden avulla saavutetaan ohjelman viides tavoite, joka on kaikkiaan hillitä sote-kustannusten kasvua.

”Jos muut tavoitteet toteutuvat on ilman muuta selvää, että toteutuu myös kustannusten kasvun hillintä. Mutta vain sitä kautta, että muut osatekijät on saatu maaliin”, sanoo Kirsi Varhila.

Kustannuksien hallinnan ja ennaltaehkäisevän hoitotyön kannalta olennainen tekijä on Varhilan mukaan digitaalisten ja mobiilipalveluiden kehittäminen. Kehitystyössä apuna voisivat olla esimerkiksi edelläkävijäkunnat.

”Yksityinen puoli hallitsee näitä tällä hetkellä aivan loistavasti, mutta meillä julkisella on vielä takamatkaa siinä, miten meidän digitaaliset ja mobiilipalvelumme toimivat. Toki meillä on alueita ja maakuntia, joissa on tehty jo uraauurtavaa työtä, mitä voimme mallintaa.”

Varhilan mukaan kustannusten hillintä voisi edesauttaa resurssien kohdentamista Suomen sisällä.

”Yksi nykyjärjestelmän ongelma on se, että joissain osissa Suomea melko terveitä hoidetaan hyvin kalliisti, kun taas joissain osissa Suomea joissa palveluiden tarve olisi suuri, ei ole riittävästi resursseja hoitaa jo palveluiden tarpeessa olevia ihmisiä.”

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nyt tuli hallitukselta ensimmäinen ehdotus uuden soten rakentamiseksi, v. 2020 70 000000 € uusien lääkäreiden palkkaamiseksi julkiselle puolelle. Valitettavasti tällä hetkellä kymmenissä kunnissa on menossa/päättynyt YT:T. Tarkoittaa sitä, että lääkärit hakeutuvat kuntien terv.keskuksista yksityisille palvelun tuottajille. Hollossakin yt menossa, irtisanomisia jaetaan:

    PHHYKYn hallitus pääsi pikaisesti päämääräänsä hyväksyä pika-aikataululla käynnistäneensä yt:t. Yt:t päästiin säästöpudjetilla, jolle mitään päivän päälle akuuttia tarvetta ei ollut. TULOS satojen irtisanominen ja tuhansien minimissään kahden viikon lomautukset. Olisi pitänyt odottaa omistajakuntien kassatilanteen parannusta. Kunnat olivat olleet vuosia ilman julkisen talouden osallistumista terveyden hoitoon. Sipilä houkutti kunnat säästökuurille lupaamalla soten valmistuttua kunnille miljoonien valtion avut. Sipilä hukkasi kuntien rahat perustamalla ‘sotea varten maakuntiin virkamiesten armeijakunnan. Sipilä kaatoi ‘soten ja samalla satojatuhansia maksanut virkamies armeijakunta lopetettiin; lisäksi kaatuneen ‘soten alasajon meni taas satojatuhansia. Valtionavut peruttiin samalla pvämäärällä ja kunnat jäivät nuolemaan näppejään ilman VALTIONAPUJA. Mm. Hollolalta meni Sipilän suuren “puhalluksen” johdosta 40 miljoonaa OHI SUUN. Tätä suurta kuvaa PHHYKYN hallitus tuskin tiedosto, koska laati vuosien tasollä 13 000000€ säästöpudjetin. Valistunut ja ammattitaitoinen phhyky hallitus ei tällaista budjettia tehnyt omistajakuntien ollessa konkurssitilassa. Valoa tuli näkyviin kun Päijät-Hämeeseen tuli valtiolta 50 000000€. Omistajakuntien yhteistyöllä phhyky:n 13 milj. Säästöt olisi voitu KUITATA JA SAMALLA KESKEYTTÄÄ PHHYKYN YT:T ALKUUNSA. Lisäksi hallitus on luvannut kunnille tänä syksynä liki 300 000000€. Jos PHHYKYn hallitus ei olisi hosunut ja kiirehtinyt TUNTEMATTOMASTA SYYSTÄ YT:T kuin soitellen sotaan ja kuullut ja kunnioittanut omistajia, TÄNÄ PVÄNÄ HALLITUKSEN PÄÄTÖKSELLÄÄN NUIJITTUA ONNETTOMUUTTA JA KATASTROFIA EI OLISI SYNTYNYT. Myös uuden johtajan virkaan astumisen kunniaksi ja hänen hyväksynnälä kuin “sattumalta” YT:T PÄÄTETTIIN KIIREELLÄ (!!) KÄYNNISTÄÄ. …saneltiin ei neuvoteltu, työntekijöiltä haettiin sympatiaa ja hyväksyntää säästökyselyn avulla.

  2. Jännää, että luvataan näin ja näin paljon ennekuin on tietoa edes tekijöistä. Paperille on helppo suunnitella, mutta miten se on käytännössä. Mukava, että Kiurullakin on enämpi intoa kuin…. Toisen rahapussista on helppo luvata. Nyt on ympäri Suomea Yt:t, vähennetään elikkä “järkeistetään” toimintaa. Kuka kärsii? Lähimmäinen, joka tarvii apua ja varsinkin lähimmäinen, joka on älyllisesti heikoilla, vaikeasti vammainen, ikäihminen jne. Jos Sipilä tunaroi komppaniansa kans, niin miten käy Rinteelle armeijansa kanssa. Luulis sielä viisautta olevan ja rahaa, kun n.100 kaiken maliman avustajaa oli vara palkata. Ei ole motivoivaa! Kansa napisee, koska toela hyppää kaduille ja tukkii tiet.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*