Uudemaan liiton Kaksisuuntaisen kotoutumisen tavoiteohjelman kansikuvaa.

Uudenmaan liitto on linjannut alueen kuntien osaamista hyödyntäen keinot, joilla maahanmuuttajien kotoutuminen voi onnistua.

Maahanmuuttajien määrä kasvaa lähitulevaisuudessa erityisesti juuri Uudellamaalla. Maakuntaliiton keinot kotouttamiseen on esitelty hiljattain valmistuneessa Kaksisuuntaisen kotoutumisen tavoiteohjelmassa. Ohjelma ei tarkastele aihetta vain pakolaisongelman näkökulmasta, vaan painottaa kaikille maahanmuuttajille yhteisiä tarpeita.

– Keinot pysyvät samoina, vaikka niitä tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa. Monesta nykyisistä turvapaikanhakijasta tulee pian uusmaalainen, turvapaikan saanut asukas. Kuten kaikki maahanmuuttajat, hekin tarvitsevat onnistuneen kotoutumisen, kiteyttää maahanmuuttoasioista Uudenmaan liitossa vastaava Ulla-Mari Karhu.

Kaikki lähtee vuorovaikutuksesta

Tavoiteohjelmassa halutaan lisätä etenkin maahanmuuttajien ja kantaväestön vuorovaikutusta. Sen avulla maahanmuuttajat löytävät helpommin paikkansa yhteiskunnassa. Vuorovaikutus on myös paras lääke rasismin, vihapuheen ja syrjinnän vähentämiseksi.

Uudenmaan kannattaa tarttua niihin kansainvälisen yhteistyön ja työelämän mahdollisuuksiin, joita maahanmuuttajat tarjoavat. Juuri nyt on tärkeää nostaa eri puolilta Eurooppaa esiin hyviä maahanmuuttoon liittyviä käytäntöjä. Myös Suomella ja Uudellamaalla on osaamista, jota kannattaa tuoda esiin.

– Meillä esimerkiksi startup-yritykset ovat kehittäneet kotoutumista helpottavia konsepteja, jotka hyödyntävät älypuhelimia, yhteisiä verkkomateriaaleja ja interaktiivista kielikoulutusta, kertoo Uudenmaan maakuntahallituksen jäsen ja EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula.

Markkula levittää joulukuussa eteenpäin hyviä uusmaalaisia esimerkkejä, kun EU:n alueiden komitea kokoontuu keskustelemaan pakolais- ja maahanmuuttokysymyksistä. Mukana tilaisuudessa on myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Kaavoitusta, asuntoja, työtä ja koulutusta

Vaikka vuorovaikutus on tärkeää, se ei yksin riitä. Kotoutuminen onnistuu, kun maahanmuuttajat huomioidaan samaan aikaan monella eri tasolla.

– Tarvitaan onnistunutta kaavoitusta, jotta asuinalueet eivät eriydy. Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan lisää, jotta asumisesta ei muodostu ongelmaa. Toimiva koulutus ja yrittäjäneuvonta auttavat maahanmuuttajia työllistymään. Laadukasta ja oikea-aikaista kieli-, kotoutumis- ja täydennyskoulutusta on oltava saatavilla koko maakunnassa, Uudenmaan liiton tiedotteessa luetellaan.

Maahanmuuttajat käyttävät kotikuntansa palveluita, joten yksilölliset tarpeet on huomioitava myös julkisissa palveluissa.

– Etenkin maahanmuuttajataustaisten lasten koulupolut on saatava pian kuntoon, liitto katsoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä