Kuva: Ville Miettinen
Helsinki aikoo mukaan soten valinnanvapauskokeiluun.

Helsinki on lähdössä useiden muiden Uudenmaan kuntien kanssa yhteiseen soten valinnanvapauskokeiluun, jonka on määrä käynnistyä ensi kesänä.

Keski-Uudellamaalla on ollut oma kokeilunsa käynnissä jo viime vuodesta alkaen. Kokeilussa mukana olevat kunnat ovat Mäntsälä, Pornainen, Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula ja Järvenpää.

Mukaan uuteen kokeiluhakuun ovat tulossa Lohja, Karkkila, Vihti, Porvoo, Sipoo, sanoo Frank Ryhänen, Uudenmaan alueellisen valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Kuntalehdelle.

Kun mukaan ovat lähdössä myös Helsinki ja kuntayhtymä Eteva, asukaspeitto nousee yli miljoonaan ja kasvanee vielä.

– Enemmän kuin todennäköistä on, että tulee muitakin kuntia mukaan, Ryhänen sanoo.

Verrattuna aiempiin kokeiluihin uudessa päästäisiin siis pilotoimaan huomattavasti suuremmilla asiakasmäärillä

– Pystytään etsimään sellaiset kohdat, jotka tällaisessa skaalautuvuudessa maakunnan laajuiseksi toiminnaksi eivät vielä toimi, ja voidaan etsiä ratkaisuja siihen, miten nämä on pystyttävä hoitamaan, kun valinnanvapaus tulee voimaan koko maakunnan laajuisena, Ryhänen sanoo.

Tulevissa hankkeissa pilotoidaan valinnanvapauden tärkeimpiä elementtejä: sote-keskuksia ja suunhoidon yksiköitä, asiakasseteliä tai henkilökohtaista budjettia. Pilotti voi olla myös näiden yhdistelmä

Lopullisia linjauksia siitä, mitä valinnanvapauden elementtejä Uudenmaan kokoinen pilotti koskisi, ei Ryhäsen mukaan ole vielä tehty.

– Arvelisin että ainakin jossain mittakaavassa kaikkia elementtejä. Mutta halutaanko kaikkia elementtejä pilotoida koko alueella, sitä en osaa sanoa.

Pilotit uuden lain raameissa

Haku uusiin kokeiluihin päättyy maaliskuussa mutta kokeilujen alkamisen edellytyksenä on, että tarvittavat lait hyväksytään. Tarkoitus on pilotoida valinnanvapautta varsinaisen valinnanvapauslain puitteissa, toisin kuin tähänastisissa kokeiluissa joissa on toimittu tähänastisen lainsäädännön puitteissa.

Tämä on ratkaisevaa myös sille, että tähän asti kokeiluista sivussa pysynyt Helsinki haluaa mukaan.

– Nyt luodaan oikeasti niitä malleja jotka tulevat käyttöön. Tähän asti Helsinki on pidättäytynyt, kun lainsäädäntöpohja on epäselvä eikä ole varmuutta, parantavatko pilotit kuitenkaan ymmärrystä tulevasta maailmasta, sanoo Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysalan toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Jolkkosen mukaan on luontevaa, että kun Uusimaa on kolmasosa Suomesta, se on mukana valinnanvapauden pilotoinnissa.

– Ja Helsinki puolestaan on kolmasosa Uudenmaan maakunnasta, metropolialueella on isot markkinat ja potentiaalisia tuottajia. On monta hyvää syytä lähteä mukaan.

– Pilotissa opetellaan valinnanvapauden menetelmiä, sparrataan oman tuotannon kilpailukykyä, ja totta kai se on markkinalle hyvä tilaisuus opetella rahoitusmalleja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. koska sipoonkunta liittyy sote kokeiluun

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*