Timo Aronkytö (vas.) ja Markus Sovala alkavat luotsata uudistuksia Uudellamaalla. (Kuva: Laura Saukkonen, Uudenmaan liitto)

Uudenmaan maakuntauudistuksen muutosjohtajaksi on valittu Markus Sovala ja sote-muutosjohtajaksi Timo Aronkytö. Molemmat työsuhteet ovat määräaikaisia uudistuksen esivalmisteluvaiheen ajan eli 30.6.2017 asti.

Muutosjohtajat löydettiin ripeällä aikataululla, sillä vielä noin kuukausi sitten muutosjohtajista ei ollut mitään tietoa, ja Kuntalehdelle kuvailtiin koko Uudenmaan sote-valmistelun olevan aivan levällään.

Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja ja uudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Outi Mäkelä myöntääkin olevansa iloinen, kun valmistelu saa nyt vauhtia.

– Uusimaa on maan haasteellisin alue, ja meillä on myös kunnianhimon taso korkealla, mutta uskon vahvasti tuloksiin. Olen myös iloinen, että muutosjohtajat pääsevät esittäytymään alueen vaikuttajille Uudenmaan Maakuntaparlamentissa ensi torstaina, Mäkelä sanoo.

Valtiotieteiden tohtori Markus Sovala on valtiovarainministeriön ylijohtaja ja toimii kansantalousosaston osastopäällikkönä. Lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri Timo Aronkytö on Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja. Hän on aiemmin työskennellyt myös sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Maakunnan perustaminen on mittakaavaltaan ja aikataulultaan hurja projekti, Sovala sanoo. Me uusmaalaiset teemme tätä itsellemme, niissä puitteissa mitä meillä on. Lupaamme pitää valmistelun avoimena ja läpinäkyvänä, ja hoitaa Timon kanssa uudistuksen maaliin, Sovala summaa.

– Sote-kokonaisuutta pidetään vaikeana ratkaistavana. Se on vaikea, mutta ei mahdoton, Aronkytö sanoo. Avainkysymys on, että luomme asiakaskeskeiset palvelut. Näen työssä poikkeuksellisen paljon mahdollisuuksia, kun ajatellaan Uudenmaan maakunnan erityspiirteitä, Aronkytö mainitsee.

Muutosjohtajat palkataan hallinnollisesti Uudenmaan liittoon ja he työskentelevät työparina. Valinnoista päätti tänään kokoontunut maakuntahallitus.

Kiireisen aikataulun vuoksi Uudenmaan liitto etsi muutosjohtajia kohdennettuna hakuna. Laajan kartoituksen pohjalta haastatteluihin kutsuttiin kuusi ehdokasta. Maakuntajohtaja Ossi Savolaisen kanssa valintaa valmisteli maakuntahallituksen ja -valtuuston puheenjohtajaryhmä, johon kuuluivat Outi Mäkelä, Jari Sainio ja Timo Juurikkala.

Uudistuksen valmisteluorganisaation tukena toimii Sitra. Riippumattomana toimijana Sitra tarjoaa asiantuntemustaan erityisesti uuden maakunnan järjestäjätoimintojen määrittelyssä. Sitra tekee yhteistyötä myös Pirkanmaan sekä Pohjois-Savon maakuntauudistuksen valmistelussa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä