Eksote on toteuttanut sote-integraatiota tämän vuosikymmenen ajan. Palvelukustannuksia on kyetty merkittävästi leikkaamaan mm. purkamalla laitoshoitoa ja kehittämällä kotiin vietäviä palveluita sekä kuntoutusta. (Kuva: Ville Miettinen)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) jäsenkunnat eivät halua rahoittaa kuntayhtymän toimintaa sovitusti, kertoo Uutisvuoksi.

Lehden mukaan Eksote-kunnat aikovat ”nipistää” rahoituksesta seitsemän miljoonaa euroa. Maakunnan suurin kaupunki Lappeenranta aikoo maksaa Eksotelle ensi vuonna 3,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin Eksote odottaa saavansa.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarisen mukaan rahat eivät yksinkertaisesti riitä, kun kaupungin omille toimialoille on luvassa miinusmerkkiset lukemat ja valtionosuudet vähenevät.

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman puolestaan muistuttaa, että hyvää työtä tehnyt Eksote on tehnyt myös ylijäämää ja sen pitäisi pärjätä sillä, mitä kunnat nyt ovat valmiita maksamaan.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen arvioi, että kunnat eivät pidä kiinni sopimuksista, eivätkä ne ole huolissaan siitä miten Eksoten käy. Hän uskoo maksuhalukkuuden vähenevän entisestään vuodelle 2019, kun sote-uudistuksen aiottu voimaantulo on yhä lähempänä.

– Kuntia ei enää yksinkertaisesti kiinnosta sote, Itkonen sanoo lehdelle.

Eksoteen kuuluvat Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Imatra, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari. Eksoten alueella on noin 132 000 asukasta jotka voivat käyttää Eksoten kaikkia toimipisteitä riippumatta kotikunnasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Näin myös Pohjois-Karjalassa Siun Soten kohdalla. Kunnat viis välittää sosiaali- ja terveyspalveluista. Kuntayhtymän rahoitus määritetään kuntien talostunnuslukujen mukaan, ei kuntayhtymän tarpeiden.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*