STM aikoo täsmentää vaikutusarvioinnin laskelmia lainvalmistelun edetessä. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on julkaissut valinnanvapauslain vaikutusarviointiin liittyvien laskelmien lähtökohdat ja periaatteet alueuudistus.fi -verkkopalvelussa. Ministeriö kertoo tiedotteessa haluavansa julkistaa tiedot julkisuudessa laskelmista käydyn keskustelun vuoksi.

Valinnanvapauslain arvioinnin lähtökohtana on kunnilta maakunnille siirtyvät tehtävät ja niiden rahoitus.

– Sosiaali- ja terveyspalveluita rahoitetaan myös sairausvakuutusjärjestelmän kautta ja puhtaasti yksityisin varoin. Ne eivät ole mukana arvioissa, koska monikanavarahoituksen yksinkertaistamiseen liittyvä valmistelu on vielä kesken. Tämä otetaan mukaan tarkasteluun, kun linjaukset ovat tiedossa, STM tiedottaa.

STM:n laskelmat perustuvat virallisiin tilastoihin ja niissa on arvioitu kuntien nykyisten sote- kustannusten jakautumista eri toimintoihin (sote-keskukset ja hammashoitolat, asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti ja maakunta).

MainosNykyinen kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoitus on STM:n mukaan vuodessa noin 18,5 miljardia euroa (vuoden 2015 tasolla). Tästä on arvioitu kuuluvan valinnanvapauden piiriin noin 5,8 miljardin euron suuruinen kokonaisuus. Valinnanvapausmarkkinoiden koko on ministeriön asiantuntija-arvio tulevasta tilanteesta. Valinnanvapauslain luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Ministeriön mukaan laskelmia on tarkoitus täsmentää lainvalmistelun edetessä.

Laskelmat alueuudistus.fi-sivustolla:

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/5714942/Valinnanvapauden+arviointiin+liittyvien+laskelmien+periaatteet_23112017.pdf/83f79f77-0242-4517-833c-e4bb7a5758a0

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*