Alueuudistuksesta osa on jo eduskunnassa, mutta odottaa muunmuassa valinnanvapauslakeja ennen kuin koko paketti hyväksytään. (Kuva: Kari Långsjö)

Toistaiseksi yleisintä hallituksen uuden valinnanvapausmallin herättämissä kommenteissa on ollut tyytyväisyys siihen, että työ etenee ja perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset on tehty, esimerkiksi erityiseesti hiertäneestä julkisten sote-keskusten yhtiöittämispakosta luovutaan. Mutta oppositio odottaa koko esitystä nähdäkseen, nyt julki on tullut vasta joitakin sen päälinjoja.

Sosiaalialan järjestöjä edustavassa SOSTE ry:ssä kiinnitetään huomiota siihen, että sosiaalitoimen ja terveyspalvelujen integraatio ei kunnolla toteudu uudessa mallissa, vaikka se oli koko uudistuksen yksi keskeinen alkuperäinen tavoite.

Kritiikissä on aiempaan tapaan arveltu, että uudistus tulee kalliiksi. Näin ovat arvioineet muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen, sd., ja vihreitten puheenjohtaja Touko Aalto.

Useampi vasemmistopoliitikko on kommentoinut, että uudistusta viedään edelleen eteenpäin yritysten ehdoilla.

Opposition palaute on ainakin toistaiseksi muuten ollut melko vähäistä, mutta asiaan varmasti palataan, kunhan koko esitys tulee torstaina julkiseksi.

Torstaina selviää myös, minkälaisen vastaanoton esitys saa hallitusryhmien eduskuntaryhmissä.

Asiakasseteli jakaa mielipiteitä

Opposition kritiikissä ristiriitaisuuksia. Siinä missä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kiittää sitä, että maakuntien on annettava tietyissä tapauksissa asiakasseteli, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii, että maakuntien olisi saatava päättää setelien käytöstä. Lindtmanin ajatuksen takana on maakuntien oma päätösvalta, Henrikssonin kanta taas viittaa siihen, että asiakassetelit lisännevät pienten yritysten palvelujen kysyntää ja siten toimintaedellytyksiä.

Sinänsä ainakin melkein kaikki tahot pitävät tavoitteena sitä, että yksityisen sektorin tuottajiksi tulee paljon erilaisia yrityksiä, eikä aa jää vain muutaman suuren valtakunnallisen toimijan markkinaksi.

Yrittäjät ylistävät

Suomen Yrittäjät on ulkopuolisista ehkä eniten kehunut uutta esitystä. Erityisesti kiitosta saavat asiakassetelin toteutus sekä henkilökohtaiset budjetit.

Järjestön mukaan hallituksen uusi malli antaa hyvät lähtökohdat rakentaa sote-alan yrittäjyyttä sekä parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta.

Yrittäjät kuitenkin painottavat, että palvelutuottajien hyväksymiskriteerit on pidettävä yksinkertaisina ja prosessi kevyenä, jotta henkilökohtainen budjetti ja asiakassetelit toimivat käytännössä. Malliin kuuluu, että maakunta hyväksyy ne tahot, joiden palveluja asiakasseteleillä ja henkilökohtaisen budjetin rahalla voidaan ostaa.

Perhe- ja perhepalveluministeri Annika Saarikon, kesk., kommentteja valinnanvapausmallista täällä.

Lisää valinnanvapausmallista myös täällä, ja arvio sote-tilanteesta laajemmin täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*