Kuva: Seppo Haavisto
Palveluseteli tulee Keski-Uudellamaalla käyttöön mm. suun terveydenhuollossa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ottaa käyttöönsä uuden palveluseteli-toimintamallin lääkäri-hoitaja vastaanottopalveluissa, suun terveydenhuollossa sekä valituissa sosiaalipalveluissa henkilökohtaisen budjetin avulla syys-lokakuun aikana.

Palvelusetelien kehittämisessä on hyödynnetty Uudenmaan alueellisesta valinnanvapauskokeilusta saatuja oppeja.

Sipilän hallituksen käynnistämät sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilut päättyvät elokuun lopussa, ja asiakkaat siirtyvät takaisin julkiselle palveluntuottajalle syyskuun alussa.

Kokeilussa ovat olleet mukana kaikki Keski-Uudenmaan kunnat: Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Lisäksi Porvoo ja Sipoo sekä Lohja 31.12.2018 asti ovat osallistuneet henkilökohtaisen budjetin kokeiluun. Kokeilun aikana hoitoon pääsy, hoidon tulokset ja asiakkaiden tyytyväisyys paranivat, osoitti viime vuonna tehty tarkastelu.

MainosValinnanvapauskokeiluun oli elokuun puoliväliin mennessä listautunut 12 333 henkilöä, joista 10 359 osallistui hoitajan ja lääkärin vastaanottopalveluiden ja 1 844 suun terveydenhuollon kokeiluun. Lisäksi 130 henkilöä on osallistunut Henkilökohtaisen budjetin kokeiluun. Alueellisesti eniten valintoja tehtiin Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.

Kokeilujen tavoitteena oli kerätä tietoa, käytäntöjä ja kokemuksia uusista toimintatavoista Sipilän hallituksen suunnittelemaa, kevättalvella kaatunutta sote-uudistusta varten. Kokeiluja on ollut käynnissä kymmenessä eri maakunnassa.

Keski-Uudenmaan soten tulevat palvelusetelit syntyivät kokeilun opeista. Palveluseteleitä voidaan tarjota alueen kuntalaisille silloin, kun vastaanottoaikaa ei ole antaa kuntayhtymän tavoiteajassa. Keski-Uudenmaan soten mukaan palvelusetelien avulla halutaan vahvistaa asiakkaille annetun palvelulupauksen toteutumista.

Aiheesta aiemmin:

Uusimaa haluaa miljoonan yli miljoonan asukkaan valinnanvapauspilotin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*