Tuoreessa valmisteluluonnoksessa iäkkäiden ja vammaisten asumispalvelut voisivat tulla henkilökohtaisen budjetoinnin piiriin jo valinnanvapauden ykkösvaiheessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden mallista  käsitellään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan ”koko marraskuun ajan”, sillä esityksessä riittää yhä runsaasti hiottavaa.

Projektiryhmässä on käyty keskustelua mm. sitä, missä valinnanvapauden muodoissa julkinen palvelutuotanto on yhtiöitettävä ja missä sitä ei tarvita.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo Kuntalehdelle, että lakiluonnos lähtee lausunnoille ”marraskuun lopussa tai joulukuun alussa”.

Lokakuussa tehtyihin alustaviin luonnoksiin on virkamiesvalmistelussa tehty muutoksia mm. asiakassetelin käyttöönotossa. Kun lokakuisessa luonnoksessa esitettiin, että maakunta velvoitetaan lakisääteisesti ottamaan asiakasseteli käyttöön, nyt luonnoksessa lukee, että ”maakunta päättäisi asiakassetelin käyttöönotosta ja ne palvelut, joissa seteliä voitaisiin käyttää”.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Oikeudesta saada asiakasseteli siis ei säädettäisi suoraan lailla asiakkaan oikeutena vaan asia olisi maakunnan päätösvallassa.

Muutoksia on tullut myös henkilökohtaiseen budjettiin, jonka käyttöönotto olisi maakunnille pakollista, mutta koskisi vain osaa palvelujen käyttäjistä ja olisi asiakkaalle vapaaehtoinen.

Henkilökohtaisessa budjetissa asiakkaalla olisi oikeus vaikuttaa palvelun tai muun tuen sisällön valintaan, valita henkilökohtaisen budjetin puitteissa palvelut ja palvelujen tuottajat, kun maakunnan palvelulaitos olisi ensin arvioinut hänen palvelujen tarpeensa.

Linjaus siitä, miten työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto nivoutuvat jatkossa julkisesti rahoitettuun sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään ja valinnanvapausmalliin, on kesken.

Luonnos esitysestä valinnanvapauslaiksi

STM:n tiedote

Aiheesta aiemmin:

Pirkko Mattila: Valinnanvapaudessa riski kustannusten noususta

THL: Valinnanvapautta ja sote-integraatiota vaikea sovittaa yhteen

Kuntaliitto huolissaan valinnanvapauden yksityiskohdista

Valinnanvapauden valmisteluun tarjotaan kahden vaiheen mallia

Tutkimus: Sote-integraatio on mahdollinen – mutta siihen vaaditaan tahtoa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*