Valinnanvapauden uudesta lakiluonnoksesta tuli yli 700 lausuntoa. (Kuva: Ville Miettinen)

Soten valinnanvapauslain linjauksiin on tehty uusia korjauksia lausuntopalautteen perusteella, hallitus tiedottaa.

Asiakassetelin velvoittavuus ei enää koske erikoissairaanhoidon palveluita. Asiakasseteliä on kuitenkin tarjottava, mikäli potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Tällä hallitus haluaa ehkäistä riskin erikoissairaanhoidon julkisen palvelun ja päivystyksen vaarantumisesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., kommentoi tuoreita valinnanvapauden korjausliikkeitä Twitterissä.

Tuoreimman linjauksen mukaan maakunta päättää väestön palvelutarpeen perusteella, mitä erikoisalojen palveluja sote-keskuksen terveydenhuollon ammattihenkilöiden vastaanotto- ja konsultaatiopalveluihin sisältyy.

– Jokaisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa on oltava muita kuin yleislääketieteen alaan kuuluvia palveluita lisäksi vähintään kahdelta lääketieteen erikoisalalta. Maakuntien päätöksenteossa on tällöin otettava huomioon maakunnan tai sen tietyn alueen asukkaiden palvelutarve ja palveluketjujen toimivuus sekä palvelujen yhdenvertainen saatavuus maakunnassa, hallitus tiedottaa.

– Hallitus on sopinut, että jatkovalmistelussa lakiesitystä tarkennetaan muun muassa asiakkaan palvelu- ja hoitoketjujen sujuvoittamiseksi sekä eri toimijoiden osaoptimoinnin estämiseksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut on yhteensovitettava toimiviksi palvelu- ja hoitokokonaisuuksiksi, tiedotteessa sanotaan.

Lausuntopalautteen osalta muiden pykälien virkamiesvalmistelu jatkuu. Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi annetaan eduskunnalle viimeistään maaliskuun 2018 alussa. Koko sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuus hyväksytään eduskunnassa kevätistuntokauden 2018 loppuun mennessä.

Uudet linjaukset saivat tuoreeltaan kiitosta ainakin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtajalta Marianna Erholalta.

– Uudet valinnanvapauslinjaukset vaikuttavat hyvin lupaavilta. Hallituksella näyttää olevan vahva tahto ratkaisun löytämiseksi keskeisiin ongelmiin, Erhola twiittasi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*