Hyvinvointialueilla, joilla on nouseva rahoitus ja jotka kasvavat, on helpompi suunnitella toimintojen parantamista, palveluverkon laajentamista. - Supistuvan talouden hyvinvointialueilla tuska tulee olemaan kouriintuntuvaa. Osa niistä ei tule selviämään, Timo Aronkytö sanoo. Kuva: Sonja Eloranta

Maailma tulee olemaan hyvinvointialueen valtuuteutuille aivan eri näköinen kuin se on ollut silloin, kun he kenties ovat tullet joskus valituiksi kunnanvaltuustoihin tai muihin luottamustoimiin, sanoo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen johtaja Timo Aronkytö Valiokunta-podcastissa.

Podcastissa avataan hyvinvointialueiden rahoitusta ja sen uhkia ja mahdollisuuksia, palvelujen tulevaisuutta, hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta.

Ja tietysti uuden hallinnontason päätöksenteon mahdollisuuksia.

– Maailma ja koko julkinen hallinto johon nämä uudet valtuutetut tulevat, on vieras. Se on myös meille virkamiehille vieras, Vantaan sote-asioista vastaavana apulaiskaupunginjohtajana toimiva Aronkytö sanoo.

Aronkytö on ollut mukana neljällä edellisellä ”soten tuotantokaudella”, kuten hän kutsuu aiempia yrityksiä viedä sote-palvelujen uudistus maaliin. Hän sanoo, että tyhjästä synnytettävä uusi hallinto-organisaatio tarjoaa mahdollisuuksia mutta myös paljon riskejä.

Lainsäädäntö on selkeä, mutta Aronkytö arvioi, että ainakin aluksi osalla päättäjistä voi olla haasteita hahmottaa, mistä he voivat päättää, mikä on valtuutetun rooli ja mikä on valtion rooli, ja mikä virkamiesten rooli.

Pitkä julkishallinnon perinne Suomessa kuitenkin tekee Aronkydön optimistiseksi, hän arvelee alueiden pääsevän hyvin käyntiin työssään.

Kuten muillakin alueilla, Vantaalla ja Keravalla valmistelu pyörii vauhdilla, ja myös uusia valtuustoja odottaa vauhdikas startti. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella luodaan jo pohjaa sille, että startti onnistuisi mahdollisimman hyvin.

– Nyt tehdään työkirjaa valtuutetuille, koulutussuunnitelmaa, mappeja joita on päätettävä heti ensimmäisessä kokouksessa. Heti kun on mahdollista pitää ensimmäinen kokous, on ensimmäinen kokous. Ja sitä ennen on pitänyt järjestää valtuutetuilla aikamoinen määrä koulutusta, Aronkytö sanoo.

Kuuntele Valiokunta-podcast täältä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä