Kuva: Ville Miettinen
Everton ja Liverpool pelaavat alueella, joka kuuluu Englannin köyhimpiin.

LIVERPOOL – Ajatuskin siitä, millaisessa pulassa tämän kaupungin eniten apua tarvitsevat olisivat ilman vapaaehtoisjärjestöjä, on hirvittävä, sanoo Dave Kelly seisoessaan Liverpoolin kuuluisimpiin maamerkkeihin kuuluvan Andfieldin jalkapallostadionin vieressä.

Anfield on jalkapalloseura Liverpool FC:n koti, mutta Kelly ei ole paikalla jalkapallon takia. Hän on keräämässä ruokaa Liverpoolin vähävaraisia auttaville ruokapankeille.

Fans Supporting Foodbanks -liikkeen perustajiin kuuluvan Kellyn mukaan 30 prosenttia kaikesta Liverpoolin ruokapankkien ruoasta kerätään jalkapallostadioneiden edustalla.

– Osuus lisääntyy kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta, kun toiminta muuttuu paremmin orgainsoiduksi. Viime joulukuussa keräsimme 30 tonnia ruokaa yhteistyössä kaupungin kanssa, Kelly sanoo.

Ruokapankkien tukemisen aloittivat Liverpoolin ja Evertonin kannattajat yhteistyössä. Pienestä paikallisesta ponnistuksesta Fans Supporting Foodbanks on kasvanut vaikuttavaksi liikkeeksi, johon osallistuvat eri seurojen kannattajat eri sarjatasoilla, eri puolilla Englantia.

Dave Kelly on nelivuotisen toiminnan aikana järjestänyt maanlaajuisia ruokapankkiseminaareja ja vaihtanut pienen ruoankeräysauton isompaan pakettiautoon.

– Myös vierasjoukkueen kannattajat ovat mukana ja tuovat ruokaa autollemme. Ja kun me pelaamme esimerkiksi Newcastlessa, viemme oman lahjoituksemme sinne, Evertonia kannattava Kelly sanoo.

Ruoalle ja muulle avulle on tarvetta. Tuoreimpien tilastojen mukaan noin joka kolmas liverpoolilaislapsi – arviolta noin 35 000 lasta – elää köyhyydessä.

Syksyllä julkaistujen tilastojen mukaan Liverpool on koko maan pahiten puutteesta kärsivien kaupunkien joukossa. Ja sen kaupunginosista köyhimpiin kuuluvat alueet, jotka sijaitsevat Liverpool FC:n ja Everton FC:n stadionien ympäristössä. Seurat ovat todellisia paikalliskilpailijoita, sillä niiden kotikentät pohjoisessa Liverpoolissa erottaa vain yksi puisto.

Dave Kelly on ruokapankkeja auttavan liikkeen perustajajäseniä. Liverpoolilaiselle yhteisöllisyydelle ja vapaaehtoistyölle on tarvetta, sillä puute ja kurjuus kaupungin kaduilla ei suinkaan ole vähenemässä vaan päinvastoin lisääntymässä.

Yleensä paikalliskilpailijat urheilussa ovat haluttomia yhteistyöhön, mutta Liverpoolissa asia on toisin.

– Waltonin vaalipiiri on ainoa Ison-Britannian vaalipiiri, jossa on kaksi valioliigaseuraa, Liverpool ja Everton. Se on ainutlaatuista. Lisäksi ainutlaatuista on, Liverpool ja Everton ovat ainoita paikalliskilpailjoita, jotka kykenevät keskenään yhteistyöhön, Dave Kelly sanoo.

– Näiden seurojen liikevaihto on noin miljardi puntaa. Valioliiga tuo vaurautta alueelle, joka kuuluu koko maan köyhimpiin.

Paikalliset eivät tuosta vauraudesta kuitenkaan hyödy. Tai eivät hyötyisi ilman hyväntekeväisyysjärjestöjä. Dave Kelly käyttää Britannian kaduilla näkyvästä nälästä ja puutteesta termiä humanitaarinen kriisi.

-Se on saavuttamassa epidemian mitan. Ihmiset näkevät todella nälkää.

Everton in the Community -järjestön kodissa, ”People’s hubissa” on kohtaamispaikka kaupunginosan asukkaille.

Sosiaalityöllä kehno palkkaus ja maine

Koko Britannian sosiaalihuolto on kriisissä, ja se näkyy myös Liverpoolissa, Liverpoolin kaupungin aikuisten palvelujen ja terveyden johtaja Martin Farran sanoo. Alaa vaivaa erityisesti kehno palkkataso.

– Jos hoitotyöntekijä aikuissosiaalityössä haluaisi tienata paremmin, hänen kannattaisi mennä töihin supermarkettiin.

– Ala on hauras, koska työntekijöitä on vaikea löytää niin huonolla palkkatasolla.

Apua tarvitsevilla on laaja palvelujen tarve, osalla heistä on vakavia mielenterveyshäiriöitä.

Silti useille sosiaalityöntekijöille maksetaan minimipalkkaa ja työn status suuren yleisön silmissä on alhainen.

– Kunnat on asetettu ahtaalle. Hallituksen rahoitus Liverpoolin kaupungille on vähentynyt 440 miljoonaa puntaa vuodesta 2010. Sen vuoksi emme pysty maksamaan enempää palkkaa. Mielestäni emme maksa oikeantasoista palkkaa.

Erot tuloissa, elämänlaadussa ja yhteiskuntaan kiinnittymisen mahdollisuuksissa kasvavat Liverpoolissa, Martin Farran sanoo. Kaupunki pyrkii vastaamaan haasteeseen panostamalla palveluihin alueilla, joissa palveluihin hakeutuminen koetaan hankalaksi.

Brexitin tuntematon vaikutus

Brexitin vaikutusta sosiaalihuollolle tai juuri millekään muulle on vielä vaikea, ellei mahdoton arvioida, Martin Farran sanoo.

– Valmisteluja on tehty, vaikkei edes tarkalleen tiedetä, mihin valmistaudutaan.

Liverpoolin kaupunki on tehnyt myös yhteistyötä ympärillään olevien kuntien kanssa ja laatinut hätäsuunnitelman, jollaisia laaditaan myös mm. luonnonkatastrofien tai terrori-iskujen varalle

– Marraskuussa jatkamme keskusteluja kuntien kesken erilaisista skenaarioista, mitä jos tapahtuu niin tai mitä jos tapahtuu näin, Farran viittaa brexitiin.

– Suuri osa valmistautumista on varmistaa, että jos ihmisillä on ongelmia tai haasteita, he tietävät, kenen puoleen kääntyä, jotta eivät tuntisi olevansa eristyksissä tai panikoisi.

– Hallitus on neuvonut valmistautumaan muttei huolestumaan liikaa.

Valmistautumisella on ollut jo vaikutus koko maan talouteen, joten hallituksella on vähemmän rahaa käytössään.

– Tuoreimman tiedon mukaan brexit on jo maksanut 65 miljardia puntaa, kun mukaan otetaan brexitiin valmistautuminen sekä Britanniasta brexitin takia muualle siirtyneiden liiketoimintojen vaikutus.  Kun hallituksella on vähemmän rahaa käytössään, vaikutus näkyy myös paikallistasolla, Martin Farran sanoo.

Liverpooolin ja Evertonin paikallisottelussa viime joulukuussa kerättiin kaupungin apua tarvitseville elintarvikkeita ennätykselliset 2,2 tonnia. Apu kohdistetaan stadionin ympäristön asukkaille ja muualle Pohjois-Liverpoolin alueen apua tarvitseville.

Everton esimerkkinä seurojen hyväntekeväisyydessä

Liverpoolin kaupungille yhteistyö vapaaehtoisjärjestöjen, kuten ruokapankkien ja Dave Kellyn perustaman Fans Supporting Foodbanks -liikkeen kanssa ovat tärkeitä.

Seurat ovat mukana myös Liverpoolin pormestarin Joe Andersonin perustamassa hyväntekeväisyysrahastossa, josta jaetaan rahoitusta yhteisöllisille hankkeille.

Dave Kellyn tavoin myös Martin Farran sanoo kaupungissa vallitsevan vahvan yhteisöllisyyden, joka auttaa vapaaehtoistyön vaikuttavuudessa.

– Molemmat jalkapalloseurat tekevät paljon työtä yhteisöissään. Erityisesti Everton on tehnyt jo kauan, Martin Farran sanoo.

Vuonna 1988 perustettu Everton in the Community -hyväntekeväisyysjärjestö on Englannin johtavia jalkapalloseurojen yhteyteen perustettuja, sosiaalista osallisuutta edistäviä järjestöjä. Vuonna 2012 siitä tuli ensimmäinen urheiluseurayhteisöjen hyväntekeväisyysjärjestö, joka alkoi saada valtion rahoitusta oman koulun perustamiseksi.

Järjestö auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria koulupolulle, työharjoitteluun ja työllistymään, tekee rikollisuutta ehkäisevää työtä ja järjestää liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille, tukee mielenterveysongelmissa ja auttaa päihteiden väärinkäyttäjiä irti päihteistä.

Everton FC:n hyväntekeväisyysjärjestö on mm. perustanut seuran stadionin viereen koulun, jossa syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, jotka ovat pudonneet koulumaailmasta tai vaarassa pudota, saavat yksilöllisesti räätälöityä opetusta. ”Free school” on koulu, joka saa valtion tukea mutta jonka opetuksesta kunta ei ole vastuussa.

Haastattelua edeltäneellä viikolla Farran oli osallistunut Everton in the Communityn tapahtumaan, jossa pohjoisliverpoolilaisten dementikkojen kanssa oli laulettu vanhoja lauluja, jotka kertovat Liverpoolista.

Kaupungin aikuissosiaalityön ilonaiheisiin kuuluu mm. uusi dementiapotilaiden hoitokoti kivenheiton päässä siitä, missä Dave Kelly kerää ruokapankeille lahjoituksia Anfieldin stadionilla.

Seurat tekevät yhdessä paljon kaupunkilaisten eteen. Evertonilla perinne on pitkä, sen hyväntekeväisyystyö on laajasti palkittu ja vaikuttavaa myös numeroiden valossa

– Seuran mukaan jokaista sen työhön investoitua puntaa kohti saadaan 15 punnan arvosta vaikuttavuutta. Viime tilikaudella vaikuttavuutta kertyi 55 miljoonaa puntaa 4 miljoonan investeoinnilla, Martin Farran sanoo.

Järjestön tuen piirissä on noin 10 000 ihmistä.

-Se on melkoisen merkittävä luku, Martin Farran tiivistää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*