Sekasin-chatlinja aukeaa uudestaan vuoden 2017 alussa.

Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon saa tänä vuonna Ylen Sekasin-tuotantoryhmä. Palkinnon myöntää Suomen mielenterveysseura.

Mielenterveysseuran mukaan Sekasin-kampanja on rohkaissut merkittävällä tavalla nuoria puhumaan ja hakemaan tukea sekä vaikutti uuden mielenterveyspalvelun jatkamiseen nuorille.

Kampanja toteutettiin viikon mittaisena keväällä 2016. Ympäri vuorokauden auki olleella chatlinjalla käytiin lähes 1 300 keskustelua viikon aikana. Chattiin yritti kymmenkertainen määrä nuoria.

Vuosittain noin 20–25 prosenttia suomalaisista nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Se on merkittävin nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä, johon olisi saatava apua aikaisemmin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Chat on ajasta ja paikasta riippumaton kanava, jossa voi käsitellä mielen asioita myös nimettömänä.

Sekasin-kampanja syntyi, kun Ylen nuorten toimitus halusi osallistua nuorten mielenterveyden edistämiseen nuorille ominaisella tavalla. Tiimiin kuuluivat Ylestä vastaava tuottaja Hyppe Salmi, tuottaja Markku Mastomäki, toimittaja Jenna Karas. Kumppaniksi liittyivät Suomen Mielenterveysseura, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Mielenterveyden keskusliitto sekä myös A-klinikkasäätiö, Pelastakaa Lapset, Väestöliitto ja Nuorten Exit.

– Kampanjan taakse syntyi mieletön flow. Yhtäkkiä siihen lähti mukaan satoja ammattilaisia ja vapaaehtoisia, joista jokainen auttoi onnistumisessa omalla tavallaan, kertoo Markku Mastomäki Suomen mielenterveysseuran tiedotteessa.

Yle tuotti Sekasin-draamasarjan ja käsitteli aihetta omissa kanavissa ja ohjelmissa monipuolisesti. Lukuisat sosiaalisen median tähdet puhuivat aiheesta avoimesti ja rohkaisivat myös nuoria tekemään samoin.

Sekasin saa jatkoa
säätiön tuella

Suomen mielenterveysseuran puheenjohtaja Pentti Arajärvi iloitsee kampanjan saamasta kruunusta. Me-säätiön tuella Sekasin-chat jatkuu vuoden 2017 alusta lähes ympärivuorokautisesti.

– Järjestöyhteistyöllä nuorten Sekasin-chat pyritään saamaan pysyväksi mielenterveyspalveluksi myös kahden vuoden tukikauden jälkeen. Digitaalinen aikakausi näyttää tässä mahdollisuutensa tukea tarvitsijoita, kun eri tahoilla on yhteinen missio ja valmiutta yhdistää resursseja, Arajärvi sanoo.

Me-säätiön ovat perustaneet peliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Säätiö tukee useita hankkeita, joissa tehdään työtä mm. syrjäytymisen ja eriarvoisuuden ehkäisemiseksi.

Tänään vietetään Maailman mielentervetyspäivää. Mielenterveyden häiriöiden on arvioitu aiheuttavan vuosittain yhteensä neljän miljardin euron edestä työpanoksen menetyksiä Suomessa.

Vuoden 2014 lopussa noin prosentti 16–24-vuotiaista, 5 649 nuorta, sai työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden ja käytöshäiriöiden takia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*