Ensihoidon toimivuudessa on suuria eroja sairaanhoitopiirien välillä. (kuva: Ville Mierttinen)

Valviran selvityksen mukaan ensihoidon järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta sairaanhoitopiireille on selkeyttänyt ensihoitojärjestelmää.

Selvitys kertoo, että ensihoito toimii kokonaisuutena arvioiden melko hyvin. Toiminnassa on kuitenkin kehittämistä, sillä sairaanhoitopiirien välillä on isoja eroja.

Sairaanhoitopiirien asettamat tavoitteet väestön tavoitettavuudessa oli saavutettu melko hyvin. Niiden väliset erot sekä asetetuissa että toteutuneissa tavoitteissa olivat kuitenkin suuria.

Esimerkiksi alueilla, joissa ensihoitotehtäviä on viikoittain, sairaanhoitopiirit olivat asettaneet tavoitteensa hyvin eri tasoille. Kiireellisimmissä tehtävissä jotkut sairaanhoitopiirit pyrkivät tavoittamaan 8 minuutissa 30 prosenttia väestöstä, kun joidenkin tavoite oli 90 prosenttia väestöstä.

Kaikissa sairaanhoitopiireissä henkilöstö täytti kelpoisuusvaatimukset muuten kohtuullisen hyvin, mutta kahdessa kolmasosassa sairaanhoitopiireistä oli vajausta hoitotason ensihoitajista.

Kyselyn tuloksia käytetään ensihoidon valvonnassa. Valvira tiedottaa valvonnan toimeenpanosta tarkemmin vuoden 2015 alussa.

Valvira lähetti kyselyn kesällä 2014 sairaanhoitopiirien ensihoidon vastuulääkäreille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää ensihoidon tilannetta järjestämisvastuun siirryttyä kunnilta sairaanhoitopiireille vuoden 2013 alussa.

 

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*