Oulaisissa toimivan Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminta loppuu uudenvuodenaattona 2018. Kaikki tiet synnytysten jatkamiseksi on nyt kokeiltu, mutta tänään annetussa päätöksessä Valvira toteaa, ettei edellytyksiä synnytystoiminnan jatkamiselle enää. Synnytystoimintaan tehdyt muutokset eivät oleellisesti ole parantaneet toiminnan laatua ja potilasturvallisuutta.

Oulaskankaan synnytyksistä on väännetty kättä pitkään. Ensimmäisen kerran Valvira määräsi lopetettavaksi synnytykset lopetettavaksi jo vuonna 2016. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri valitti päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja myöhemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka huhtikuussa 2018 antamallaan päätöksellä määräsi synnytykset lopetettavaksi vuoden loppuun mennessä.

Lokakuussa sairaanhoitopiiri pyysi Valviralta Oulaskankaan synnytystoiminnan laadun uudelleen arviointia tehtyjen kehittämistoimenpiteiden ja -suunnitelmien pohjalta. Kiireellisesti suorittamassaan uudessa arvioinnissa Valvira ei kuitenkaan nähnyt perusteita muuttaa aikaisempaa päätöstään.

Synnytykset siirtyvät jatkossa Ouluun

Oulaskankaan sairaalassa syntyi vuonna 2017 kaikkiaan 864 uutta suomalaista. Sairaalan synnyttäjät ovat olleet pääosin entisen Oulun läänin eteläosan asukkaita Kala- ja Pyhäjokilaaksosta. Jatkossa synnytyspalvelut on haettava sata kilometriä pohjoisempaa Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Mainos-On valitettavaa, ettei Oulaskankaan synnytystoimintaa saatu jatkaa. Meillä on kuitenkin OYS:ssa riittävät resurssit, tarpeeksi tilaa ja osaavaa henkilökuntaa, joten pystymme ottamaan sairaalaan aiemmin Oulaskankaalla synnyttäneet äidit. Potilasturvallisuus ei vaarannu eikä kenenkään tarvitse olla asian vuoksi huolissaan, vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelainen toteaa.

Aluesairaalaa kehitetään

Lappua ei Oulaskankaan sairaalan ovelle kuitenkaan lyödä, vaikka synnytykset muualle siirtyvät.

-Haluamme, että Oulaskankaan sairaala on jatkossakin elinvoimainen aluesairaala. Alamme nyt aktiivisesti kehittämään Oulaskankaan sairaalan roolia osana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä. Näin turvaamme sairaalan jatkon ja Oulun eteläisen alueen väestön erikoissairaanhoidon palvelut myös tulevaisuudessa, PPSHP:n johtaja Ilkka Luoma lupaa.

Oulaskankaan sairaala tarjoaa tällä hetkellä kirurgian (ortopedia ja urologia), synnytys- ja naistentautien, sisätautien ja keuhkosairauksien poliklinikka- ja vuodeosastopalveluja sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien ja lastentautien poliklinikkapalveluja. Oulaskankaalla on myös avopsykiatrinen osasto.

Sairaala vastaa erikoissairaanhoidon päivystyksen lisäksi sopimuksen mukaisesti lähialueiden perusterveydenhuollon ilta-, yö- ja viikonloppupäivystyksistä. Sairaalassa työskentelee noin 400 henkilöä.

Valviran päätös

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*