Suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on parantamisen varaa. Valvira on kerännyt huomioita parin viime vuoden ajalta tänään julkaisemaansa valvontaraporttiin, eikä se siloittele sote-kentän julkisuuskuvaa.

Esimerkiksi ensihoitoon kohdistuvat ongelmat ovat Valviran mukaan lisääntyneet viime vuosina.

– Suhteellisen yleisenä ongelmana näyttää olevan, että sairaankuljetustehtävissä toimivat ensihoitajat eivät riittävän usein konsultoi lääkäriä ennen kuin päättävät olla kuljettamatta potilasta hoitoon, valvontaraportissa todetaan.

Ongelmia on myös vuokralääkärien suhteen. Aina ei esimies pysty riittävän tarkasti varmistamaan lääkärin ammatillista ja koulutuksellista pätevyyttä, kun vuokralääkäreitä välittävä firma on viime hetkellä vaihtanut töihin tulevan lääkärin toiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on useita erilaisia määräaikoja, eikä näistä aina pystytä pitämään kiinni. Valvontaraportissa puututaan myös muun muassa ongelmiin lääkkeiden määräämisessä, optikoiden ja silmälääkärien työnjakoon, lastensuojelun epäkohtiin ja kehitysvammaisten oikeuksiin.

Valvira haluaa myös entistä nopeampaa reagointia asiakkaiden vääränä pitämiin päätöksiin. Valviran mielestä muistutusmenettelyllä suuri osa kanteluista voitaisiin selvittää helpommin ja nopeammin siinä toimintayksikössä, jonka palveluihin asiakas tai potilas on tyytymätön tai jossa mahdollinen virhe on tapahtunut.

 

Tutustu Valviran valvontaraporttiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä