Kuva: Kari Långsjö
Vanhuspalvelulain uudistaminen alkaa jo tällä hallituskaudella.

Vanhuspalvelulain uudistaminen alkaa jo tällä hallituskaudella.

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä käsitteli tiistaina 12. helmikuuta kokouksessaan vanhuspalvelujen tilannetta. Vanhuspalvelulain uudistamistyötä varten asetetaan laajapohjainen virkamiestyöryhmä, joka valmistelee esityksiä lainsäädäntöön tarvittavista muutoksista vaikutusarviointeineen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Vanhuspalvelulain uudistamista valmisteleva ryhmä arvioi ainakin ennaltaehkäiseviä palveluita, henkilöstöasioita, hoidon laadun varmistamista, valvontaan liittyvää sääntelyä, palvelutarpeen arviointia sekä vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain yhteensovittamista ja päällekkäisyyksien poistamista.

Myös kunnat ovat mukana valmistelussa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) lupasi kuntien sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivillä Kuntatalolla keskiviikkona 13. helmikuuta.

Mainos– Vastuu on meillä kaikilla. Tämän kysymyksen äärellä ihmiset mittaavat luottamustaan hyvinvointivaltioon, Saarikko sanoi puheessaan.

– On ihan käsittämätön asia, että meidän täytyy erikseen kirjoittaa paperille, ettei vanhuksia saa aliravita, hän sanoi viitaten 25 toimenpiteen muistioon, jonka sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viikko sitten keskiviikkona 6. helmikuuta.

Siinä muun muassa luvattiin valvontaan lisää rahaa seuraavassa lisäbudjetissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt valmistelun hoitajien koulutusmäärän lisäämiseksi.

Vanhuspalvelut ja niiden valvonta ovat puhuttaneet siitä asti, kun sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira määräsi tammikuun lopulla Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Care Oy:n hoitokoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi. Valvira oli saanut lyhyellä aikavälillä vakavia, väittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja.

Tapauksen jälkeen vanhustenhuollosta on paljastunut useita muitakin laiminlyöntejä.

Saarikon mukaan julkinen keskustelu epäkohdista on vahvistanut käsitystä siitä, että Suomessa tarvitaan laaja ja huolellinen valmistelutyö, jotta vanhusten palveluihin saadaan yhtenäiset käytännöt ja ratkaisut.

– Oma toiveeni on se, että Suomesta häviäisi sellainen käsite kuin tehostettu palveluasuminen. Se on puistattava. Hoidon pitäisi olla kodinomaista, Saarikko sanoi keskiviikkona Kuntatalolla.

Lue lisää:

Kuntaliiton Tarja Myllärinen A-studiossa: ”Palvelujen ostaminen on taitolaji – kunta ei voi siirtää vastuutaan”

Vehviläinen: Hoitajamitoitus vaatisi lausuntokierroksen kuntiin – Orpo: Kunnat ovat epäonnistuneet

STM esittää välittömiä lisäresursseja hoivan valvontaan – 25 toimenpiteen toteutumisessa julkisuuden toivotaan toimivan vahtina

Kuntaliiton Myllärinen Ylellä: Kuntaliitto ei kannata hoitajamitoitusta lakiin – ”Keskusteltava koko ilmiöstä”

Pääministeri Sipilä: ”Hallitus ei ole leikannut kunnilta yhtään” – Kuntaliiton Lehtonen: ”Hallitus on leikannut ovelasti, mutkien kautta”

Maakuntauudistuksen odotetaan lisäävän valvontavastuuta – ja vaativan lisää henkilöstöä valvontaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*