Vantaan kaupungin mukaan esitetty maakuntapohjainen aluejako sote- ja aluehallintouudistukseen on epätasapainoinen, sekava ja demokratian kannalta ongelmallinen.

Vantaa olisi pitänyt parempana maakuntajakoa määrällisesti pienempää aluejakoa, enimmillään 12 aluetta.

– Kahteentoista alueeseen perustuvalla ratkaisulla olisi saatu tasapainoisempi alueellinen perusinfrastruktuuri, taloudellinen kantokyky sekä väestörakenne. Riittävä itsehallintoalueiden taloudellinen itsenäisyys ja verorahoituksen yksinkertaisuus on vaikea yhdistää esitetyssä 18 alueen ratkaisussa.

Vantaan valtuusto hyväksyi lausunnon sote- ja aluehallintouudistuksesta maanantaina.

Vantaa katsoo. että itsehallintoalueiden muodostaminen nykyisten maakuntien pohjalta johtaa alueiden eriarvoistumiseen, sillä osalle itsehallintoalueista asukkaiden oma päätäntävalta jää rajalliseksi.

– Ratkaisu ei vastaa eurooppalaista demokratiakäsitystä eikä ole päätöksenteon läheisyysperiaatteen mukainen.

Vantaa huomauttaa lisäksi, että Uudenmaan 1,6 miljoonan asukkaan itsehallintoalue on poikkeavan suuri kooltaan muihin itsehallintoalueisiin verrattuna. Vantaan kaupunkia pienempiä itsehallintoalueita olisi 11.

– Mikäli maakuntapohjainen itsehallintoaluejako toteutuu, tarvitaan joustavuutta, toimivaa työnjakoa itsehallintoalueiden sisälle ja suurten kaupunkien roolin vahvistamista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä