Vantaalla kannustimien maksuun vaikuttavat käsittelyajoissa pysyminen, lakisääteisten tavoitteiden saavuttaminen ja työntekijän pysyvyys tehtävissä.

Monen muun kaupungin tavoin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden pulasta kärsivä Vantaa on linjannut rahakannustimet lastensuojelun työntekijöille ensi vuodeksi.

Työvoimapulasta eniten kärsivissä yksiköissä lastensuojelussa ja uusien asiakkaiden yksikössä lapsiperheiden tiimissä työskenteleville sosiaalityöntekijöille on vuodelle 2018 määritelty sitoutumiskannustuspalkkio, joka on maksimissaan 4 800 euroa. Sitä voidaan maksaa lastensuojelutarpeen arviointeja tekeville, lastensuojelun avopalveluissa ja lasten sijaishuollossa toimiville sosiaalityöntekijöille, johtaville sosiaalityöntekijöille ja sosiaalityön esimiehille.

Lisän maksuun vaikuttavat käsittelyajoissa pysyminen, lakisääteisten tavoitteiden saavuttaminen ja työntekijän pysyvyys tehtävissä.

Sosiaali- ja terveystoimen sosiaalityöntekijän, johtavan sosiaalityöntekijän tai sosiaalityön esimiehen tehtävissä jo oleville ja tuleville maksetaan rekrytointilisää 150 euroa kuukaudessa 1.12.2017 alkaen 30.6.2020 saakka.

Myös vuodelta 2017 maksetaan kannustuspalkkio (500 euroa) lastensuojelun avohuollon ja uusien asiakkaiden yksiköiden lapsiperheiden tiimissä koko vuoden näissä tehtävissä toimineille sosiaalityöntekijöille. Lastensuojelun suuri työmäärä on jaettu vajaalla henkilöstöllä toimiville työyksiköille, mikä on vuoden 2017 kannustuspalkkion peruste.

– Kehitämme lastensuojelun prosesseja ja kannustavaa palkitsemista, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto, sd., Vantaan tiedotteessa.

– On tärkeää, että valtio huolehtii osaltaan ajan tasalle alan aloituspaikkojen riittävyyden, pätevöitymismahdollisuuksien laajentamisen sekä sijaisten kelpoisuusehtoja koskevat säädökset, Letto sanoo.

Sijaispulaan tarvitaan kiireesti ratkaisu

Lastensuojelun työtekijöiden rekrytointi on vaikeaa koko maassa. Sosiaalityöntekijäpula on jatkunut jo vuosia, eikä erityisesti lastensuojeluun hakeudu riittävästi sosiaalityöntekijöitä. Sijaisten kelpoisuusvaatimuksiin tuli tiukennuksia ammatinharjoittamislain myötä, joten lain vaatimukset täyttävien sijaisten saaminen on vaikeutunut.

Tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Kuntaliiton erityisasiantuntijat Aila Puustinen-Korhonen ja Jaana Viemerö muistuttavat, että uusi laki  tuli voimaan hyvin nopeasti, eivätkä koulutusrakenteet ole vastanneet muuttuneeseen tilanteeseen.

– Käytännössä laista seurasi, että monet kunnissa pitkään sosiaalityöntekijöiden sijaisina toimineet ihmiset tulivat epäpäteviksi hoitamaan sijaisuuksia. Lain vaikutukset ovat nyt näkyvissä täysimääräisesti kuntien sosiaalityössä, ja tilanteesta on syytä olla huolissaan. Kun kelpoisuusehdot täyttäviä sijaisia ei saada, viroissa olevat kuormittuvat entisestään, asiakkuuksiin tulee katkoksia ja viiveitä, dokumentaatiota jää tekemättä ja palvelu huononee, Puustinen-Korhonen ja Viemerö kirjoittavat.

Lue myös:

Toimialajohtajat: Pelkkä raha ei ratkaise lastensuojelun ongelmia

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*