Kiistelty varhaiskasvatuslaki on tarkoitus saada eteenpäin vielä tällä hallituskaudella.

Sivistyspoliittinen ministerityöryhmä on päättänyt, että lakikokonaisuuden ensimmäinen vaihe yritetään saada eduskunnan suureen saliin tammikuussa.

Ensimmäiseen vaiheeseen sisältyy teknisluontoisia asioita sekä varhaiskasvatuksen määritelmä, varhaiskasvatuksen tavoitteet ja lapsiryhmän maksimikoon määrittely.

Lakiesityksen seuraavan vaiheen valmistelu on päätetty aloittaa välittömästi. Mahdollisesti jotain lakikokonaisuudesta jää seuraavalle eduskuntakaudelle.

Alun perin eduskunta edellytti, että tällä vaalikaudella käsiteltävät lakiehdotukset piti olla eduskunnassa jo 4.12. Eduskunnan odotetaan joustavan tästä alkuperäisestä aikatauluvaatimuksesta.

Lapsiryhmän maksimikoon muutoksessa ei puututa lasten ja henkilökunnan määrien suhteeseen vaan lasten kokonaismäärään. Esityksen mukaan ryhmässä voi olla kolmea hoito- ja kasvatustehtävässä olevaa henkilö vastaava lapsimäärä.

Kuntaliitto on tulkinnut, että tämä muutos voi tulla kunnille kalliiksi, jos toimitilat eivät sovellu uusiin säädöksiin.

Lakia valmistellut työryhmä oli hyvin erimielinen monista asioista. Työryhmän esitys valmistui toukokuussa.

Kiistaa valmistelussa on ollut muun muassa pätevyysvaatimuksista, henkilöstöjoustoista sekä osa-aikaisten lasten ja hoitajien suhdeluvuista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikö valtiolla ole ollut normitalkoot harkinnassa siten että kuntien tehtäviä vähennettäisiin 1-2 Miljardilla eurolla. Tällaiset lait vievät ihan päinvastaiseen suuntaan. Velkaisen valtion tulisi jo ymmärtää että nämä ajat ovat ohitse jolloin vielä jaettiin uusia etuuksia. Ei edes holtittomasti kasvava julkinen velka saa tätä vanhaa politiikkaa muuttumaan. Onko Suomi toivoton tapaus?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä