Kuntalehden podcastissa digitalisaatiota ja sotea pohtivat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen, Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio ja Pelastakaa Lapset ry:n digisosiaalityön kehittäjä Sonja Soini.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty laaja tietomurto ei tullut yllätyksenä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalle Juha Kinnuselle.

Kinnunen toteaa Kuntalehden uudessa podcastissa, että tietoturvan standardissa, jolla sote-puolella toimitaan, on erittäin paljon haavoittuvuuksia.

– Uskallan väittää, että tänäkin päivänä yksittäistapauksissa potilaiden sosiaaliturvatunnuksilla varustettuja tietoja välittyy sähköpostissa suojaamattomasti, ja niiden rutiinien purkaminen on tosi haastava juttu, Kinnunen sanoo.

Tietoturva on yksi aiheista podcastissa, jonka teemana on digi sotessa. Lisäksi käsittelyssä ovat sote-uudistuksen vaikutus, tietojärjestelmät, johtamisen merkitys ja toiveet siitä, mitä erityisesti ja ensimmäiseksi digillä pitäisi saada aikaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Toinen vieraista, Pelastakaa Lapset ry:n digisosiaalityön kehittäjä Sonja Soini nostaa esiin digiin liittyvän viestinnän tärkeyden sosiaalihuollon ja sosiaalityön näkökulmasta.

Lue lisää digisosiaalityön ratkaisuista Pelastakaa Lapset ry:n verkkosivuilta.

Viestinnällä voitaisiin parantaa alaan kiinteästi liittyvää luottamusta ja sen rakentumista.

– Keskeisin ongelma sosiaalihuollossa on luottamus, joka vaikuttaa suoraan asiakassuhteisiin ja palvelun vaikuttavuuteen.

– Lähtisin ihan ensimmäisenä kehittämään viestintää. Sitä voisi lähteä tekemään heti, se ei maksa hirveästi eikä tarvitsisi odottaa sotea.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio toivoo, että isojen uudistuksen ympärillä pidettään ”katse pallossa” ja muistetaan, että välineet ja tietojärjestelmät ovat mahdoliisuuksia ja työvälineitä.

-Todellinen muutos tehdään asiakkaiden ja ammattilaisten arjessa. Tämä pitäisi huomioida ja ymmärtää sotea odoteltaessa ja sitä toteuttaessa.

Kuuntele uusi podcast:

 

Kuntalehden kaikki podcastit löydät täältä.

Podcast on kuunneltavissa SoundCloudiniTunesin sekä Spotifyn kautta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*