Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö patistavat kuntia ja muita alueellisia toimijoita yhteistyöhön sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen valmistautumiseksi.

– Tarvittavaa muutosta on perusteltua tehdä oma-aloitteisesti tulevilla itsehallintoalueilla eli maakunnissa. Tällöin voidaan ottaa parhaiten huomioon alueiden omat erityispiirteet. Tärkeintä kehittämistyössä on se, että varmistetaan asiakkaille yhteen sovitetut ja oikea-aikaisesti saatavat sosiaali- ja terveyspalvelut, toteaa sote- ja aluehallintouudistuksen projektiryhmä maanantaina hyväksymässään muistiossa.

Kuntia ja kuntayhtymiä kannustetaan varautumaan jo uudistuksen valmisteluvaiheessa uuteen tapaan järjestää ja tuottaa palvelut. Itsehallintoalueille muodostetaan jatkossa nykyisiä organisaatioita yhdistävä uusi organisaatio.

– Sen toiminnassa on keskeistä, että asiakkaan saama palvelu on sujuva kokonaisuus. Tämä edellyttää, että palvelu- ja hoitoketjuja johdetaan kokonaisuutena ja asiakastieto siirtyy sujuvasti toimijoiden välillä. Samalla haetaan keinoja parantaa tehokkuutta ja vaikuttavuutta sekä saada aikaan säästöjä, projektiryhmä toteaa.

Alueellinen muutoksen valmistelu onnistuu pojektiryhmän mukaan parhaiten, kun siinä ovat mukana tasapainoisesti kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja toimijat, kuten kuntien sosiaalihuolto erityispalveluineen, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, kuntien tuottaman työterveyshuollon edustajat sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijat.

– Alueilla nyt vapaaehtoisesti sovittavien uusien organisaatioiden olisi hyvä olla keveitä ja helposti sulautettavissa uusiin itsehallintorakenteisiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuntaverovelvolliset rahoittavat nykyiset sekä kunnat että maakuntien kuntayhtymät sanoo:

    Perheiden, lasten ja nuorten sekä koulujen ennalta ehkäisevä sosiaalityö ja terveydenhoito on lähidemokratiaa.

    Suomen lakiin otetun Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon perussopimuksen, valtiosopimuksen, mukaisen subsidiariteetti- eli läheisyysperiatteen mukaisesti lasten ja perheiden sosiaalityö kuuluu Suomen kuntien rahoittaja-järjestäjä-tuottajan vastuulle.

    Suomessa on kunnanvaltuustoja, jotka ovat kyenneet toimintatapaa muuttamalla poistamaan pitkäaikaiset huostaanotot.

    On pääministeri Sipilän vastuulla saada hyvät käytännöt kaikkiin Suomen kuntiin perustuslakia ja Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirjaa noudattamalla.

    Valtion on noudatettava perustuslakivaliokunnan perustuslaista johdetamaa rahoitusperiaatetta:

    1) sekä nykyisissä kunnissa

    2) että nykyisissä maakuntien sisäisissä 18 monikuntayhtymissä.

    — Perustuslakivaliokunnan on vahvistettava asia vuoden 2015 loppuun mennessä.

    Vuoden 2016 toukokuun loppuun mennessä 18 Manner-Suomen maakunnassa on perustettava 18 monialakuntayhtymävaltuustoa, jotka rahoittaa 18 maakunnan perustuslaillisesti itsehallinnolliset asukkaat — kuntaverovelvolliset.

    Pääministeri Sipilän (kesk.) on säädettävä nopea laki vitkastelenatta heti:

    — Viisi yliopistosairaalaa siirtyvät Suomen kuntaverovelvollisten rahoitusvastuulta kokonaan valtion rahoittaja-järjestäjä-tuottajan vastuulle vuoden 2016 toukokuun loppuun mennessä. Vastaavasti kuntien veroprosentit laskevat.

  2. Maakuntien perustuslailliset vapaaehtoiset sote-kuntayhtymät voivat aloittaa vaikka heti sanoo:

    Perustuslakivaliokunta on hyväksynyt Kainuun soten ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, kuntayhtymä-Eksoten. Löytyvät verkossa.

    18 monialakuntayhtymää vuoden 2016 toukokuuhun mennessä:

    Kainuun, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan (Siun sote) maakunnissa voidaan helposti perustaa yhden valtuuston alaisuuteen monialakuntayhtymä, joka kokoaa yhteen kaikki maakunnan sisäiset kuntayhtymät. Muiden maakuntien on kätevä tehdä sama nopeutetussa aikataulussa.

    Monialakuntayhtymävaltuustojen rahoitus

    — Rahoittajana 18 maakunnan kuntaverovelvolliset; vastaa Ruotsin 20 maakäräjäkunnan verotusoikeutta.

    — Valtio vastaa perustuslain 19 ja 121 pykälistä johdetun rahoitusperiaatteen mukaisista valtionosuuksista nykyisen valtionosuusjärjestelmän puitteissa, jolloin ei tule ongelmia perustuslakivaliokunnassa.

    Tästä päästään vuonna 2025 aitoon sekä kuntien että 18 maakunnan itsehallintoon

    1) suora vaali

    2) maakunnan kuntaverovelvolliset rahoittavat ja valtio antaa valtionosuudet asiallisesti venkoilematta perustuslain vastaisesti.

    YLE VERKOSSA

    5. maaliskuuta 2015

    Maakunnat eivät jääneet odottamaan eduskuntaa – sote-kuntayhtymiä perustetaan jo täyttä häkää

    http://yle.fi/uutiset/maakunnat_eivat_jaaneet_odottamaan_eduskuntaa__sote-kuntayhtymia_perustetaan_jo_taytta_hakaa/7844047

  3. Maakuntien perustuslailliset vapaaehtoiset sote-kuntayhtymät voivat aloittaa vaikka heti sanoo:

    Google: Siun sote

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*