Valtiovarainministeriö odottaa kunnilta ja hyvinvointialueilta tietoja sote-siirtolaskelmien oikaisemiseksi. (Kuva: Ville Miettinen)

Valtiovarainministeriö (VM) pyytää tietoja kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2021 ja 2022 tilinpäätöstiedoissa olevista tekijöistä, jotka vääristävät merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen rahoituksen siirtolaskelmia.

Tarkoituksena on oikaista kustannuksia niin, että ne vastaavat palvelujen järjestämisestä aiheutuneita kustannuksia yhdeltä vuodelta.

Siirtolaskelmia merkittävästi vääristävien takautuvien ja kertaluonteisten erien oikaisemisesta on tarkoitus säätää valtioneuvoston asetuksilla.

Asetusluonnoksiin tulleiden lausuntojen pohjalta VM on muuttanut ”merkittävän” vääristymän kriteeriä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lausuntokierroksella olleessa asetusluonnoksessa merkittävyyden kynnyksenä oli 30 euroa asukasta kohden laskettu vaikutus kunnan valtionosuuteen. Tällöin merkittävyyden kynnyksen ylittävän tilinpäätöskirjauksen määrä kunnan tilinpäätöksessä olisi ollut noin 100 euroa asukasta kohden.

Nyt kuntia ja kuntayhtymiä pyydetään ilmoittamaan laskelmia merkittävästi vääristävät tiedot siltä osin kuin tilinpäätöskirjauksen mukainen määrä ylittää 50 euroa asukasta kohden laskettuna. Tällöin erän vaikutus kunnan rahoitukseen on karkeasti arvioiden asukasta kohden noin 15 euroa tai enemmän.

Useissa lausunnoissa esitettiin, että laskelmat tulisi oikaista täysimääräisinä, ilman kynnysarvoja. Myös Kuntaliitto piti tätä ensisijaisena toimenpiteenä vääristymien oikaisemisessa. Kuntaliitto muistutti lausunnossaan, että euromääräisen kynnyksen asettaminen ”merkittävälle” vääristymälle on erityisen iso asia, ”kun tarkastellaan kokonaislaskennan lopputulosta ja sitä, mikä vaikutus koko sote-uudistuksella lopulta on yksittäisessä kunnassa ja minkälainen pysyvä vaikutus sote-siirtolaskennalla yksittäisen kunnan valtionosuuteen ts. sivistystoimen rahoitukseen jää”.

– Kuntaliitossa näemme, että kaikenlaisten raja-arvojen asettaminen näin merkityksellisessä laskelmassa on erittäin ongelmallista, koska raja-arvot ovat omiaan lisäämään kuntien välistä eriarvoisuutta, vaikka asetusmuutoksen tavoite on täysin päinvastainen, oikeudenmukaisen kohtelun lisääminen kuntien välillä, lausunnossa todetaan.

Muutosjohtaja, finanssineuvos Ville-Veikko Ahonen VM:stä totesi toukokuussa Kuntalehdelle, että kaikkien tietojen läpikäyminen olisi liian suuri urakka eikä kaikkia vääristäviä tietoja pystytä oikaisemaan. Siksi halutaan määritellä ”merkittävä” vääristymä – ja tämän määrittely on siis osoittautnut ennakoidusti hankalaksi.

Ministeriö aikoo edelleen pitää kiinni ”merkittävän” vääristymän kynnyksestä – tosin nyt siis alennettuna.

-Koska uuden sääntelyn tarkoituksena on korjata laskelmista merkittävät vääristymät, kaikkia tietoja ei ole tarkoituksenmukaista kysyä ilman alarajaa. Jokaiseen tilinpäätösvuoteen sisältyy jonkin verran satunnaista vaihtelua, VM:n tiedotteessa todetaan.

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat toimittaa tarvittavat tiedot vastaamalla VM:n kyselyyn 30.6.2023 mennessä. VM järjestää kyselystä infotilaisuuden perjantaina 9. kesäkuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kymenlaaksossa Hamina ja Kouvola joutui valtion suorastaan kaltoin kohtelun kohteiksi. Valtionosuudet heittivät kuperkeikkaa siten, että valtionosuuksia peritäänkin takaisin. Ja sitten on mahdollista hakea avustusta valtionosuuksien perintään. Sanoisinko, että on sitä ”peiton jatkamista”….jne.
    Tarkastelkaahan näitä rahoitusosuuksia oikein ajatuksen kanssa, Onko tarkoitus kaataa kunnat.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*