Kuva: Ville Miettinen
Keski-Uudenmaan sote-palveluiden laatu ja saatavuus kohentuivat.

Uudenmaan kunnat ovat parantaneet tulostaan alueellisessa valinnanvapauskokeilussa. Valinnanvapautta on kokeiltu Keski-Uudellamaalla vuoden ajan.

Alueen kokeilussa valinnanvapaudelle on avattu perustason lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelut ja tänä vuonna myös suun terveyden palvelut.

Alueen kokeilukuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Tuoreen tarkastelun perusteella sote-keskusten toiminta on parantunut etenkin Tuusulassa ja Nurmijärvellä. Myös Hyvinkää on parantanut tulostaan.

MainosValinnanvapauskokeilun tuloksia sote-keskuksissa arvioidaan kolmen kuukauden välein. Palvelun onnistumista mitataan yli kymmenellä eri mittarilla, joiden tulokset suhteutetaan toisiinsa.

Onnistumisesta kertovat esimerkiksi parantunut hoitoonpääsy, hoidon tulokset ja asiakkaiden tyytyväisyys.

Tulosten perusteella yksityisten palveluntarjoajien tuloksissa on tällä hetkellä enemmän vaihtelua kuin julkisella puolella.

Kokeilun taloudellisia vaikutuksia ei vielä mitata.

– Kohtapuoliin saadaan siitäkin tietoa, sanoo Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

– Tiedämme jo sen, minkä tyyppiset asiakkaat ovat hakeutuneet tähän kokeiluun. Heistä 80 prosenttia on sellaisia, jotka ovat tähän asti käyttäneet hyvin vähän julkisia palveluita.

Laitinen-Parkkosen mukaan uusien asiakkaiden hakeutuminen julkisiin palveluihin on yksi valinnanvapauskokeilun selkeistä löydöksistä.

– Kyllä tässä voi sanoa, että saatavuus on parantunut.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*