Peruskuntien on pystyttävä tuottamaan tulevaisuudessakin sosiaali- ja terveyspalveluja, eikä tuotantoalueita tule aina muodostaa kuntayhtymäpohjalta, arvioi valtiovarainministeriö antamassaan sote-lausunnossa. Peruskuntien asema, perustuslain reunaehdot ja sote-alueiden riittävän osaamisen ja rahoituksen varmistaminen ovat ministeriön huolenaiheita sote-lakiluonnoksessa.

Ministeriön mielestä tuotantoalueiden muodostamisen kriteerinä tulee olla se, että alueet muodostavat alueellisen eheän toiminnallisen kokonaisuuden. Työssäkäyntialueita ei pitäisi pilkkoa eri tuotantoalueille. Tuottajia muodostaessa on huolehdittava siitä, että voidaan saavuttaa tuotannon mittakaavaedut ja erikoistumisen hyödyt.

Lausunnon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajasta olisi säädettävä laissa. Vaihtoehtoisesti voitaisiin säätää järjestämispäätöksen ja tuottajan kriteereistä, jolloin kunnat olisivat tietoisia, mihin ne ovat oikeutettuja tai velvoitettuja.

Valtiovarainministeriön mielestä esitys on ristiriidassa perustuslain turvaaman rahoitusperiaatteen kanssa. Periaate edellyttää, että rahoituksesta säädetään niin, että tuottajalla on oikeus riittävään rahoitukseen tehtävän hoitamiseksi. Sote-alueen rahoitusta koskevassa säätelyssä tulee lisäksi ottaa huomioon esitykset, joita sote-budjettikehysmenettelyä valmisteleva työryhmä tekee.

 Valtiovarainministeriön lausunto kokonaisuudessaan

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*