Kohti uutta elämää. Tänä vuonna pitäisi Suomesta löytyä arviolta kymmenelle tuhannelle oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle. (Kuva: Seppo Haavisto)

Jos oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden muuttoliike Suomen rajojen sisällä halutaan pitää edes jollain tavalla hanskassa, niin kuntapaikkoja tarvitaan yli viisinkertainen määrä nykyiseen vajaaseen pariin tuhanteen paikkaan verrattuna. Ja kaikki paikat pitäisi löytää pikavauhdilla jo tämän vuoden aikana.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Ely-keskusten alueilla tulisi löytyä tänä vuonna hieman yli tuhat kuntapaikkaa. Määrässä on hulppea kasvu, sillä viime vuonna virallisia kuntapaikkoja oli oleskeluluvan saaneille 155, jonka lisäksi alueen kuntiin muutti itsenäisesti 91 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa.

-Asiakas päättää aina itse, ottaako hän tarjotun kuntapaikan vastaan vai muuttaako itsenäisesti. Kuntapaikan myötä pystytään vastaanottavissa kunnissa järjestämään kotouttamiseen liittyvät palvelut paremmin, kuin jos asiakas muuttaa omin päin, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä kertoo.

-Yli tuhat kuntapaikkaa tälle alueelle ei ole epärealistinen tavoite, jos se jaetaan tasaisesti eri kuntien vastuulle. Tässä uudessa tilanteessa kuntien on lähdettävä laajasti kantamaan vastuuta, Määttä jatkaa.

Korvaustasoa nostettava

Yhtenä jarruna kuntapaikkojen järjestymiselle on valtion jälkeenjäänyt kotouttamisen korvaustaso. Tiukassa taloustilanteessa elävät kunnat eivät ehdoin tahdoin hamua lisää kustannuksia talousarvioon.

-Korvaustaso on määritelty vuonna 1993 ja sitä on tarkistettu hieman pariin otteeseen. Laskennallisesti nykyiseen korvaustasoon tarvitaan 45-50 prosentin korotus. Pitää myös huomioida, että kielestä ja kulttuurista johtuen asiakkaan tarvitsemien palvelujen antaminen kestää 1,5-2 kertaa kauemmin kuin normaalissa asiakaspalvelutilanteessa, Kuntaliiton maahanmuuttoasioiden erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen huomauttaa.

Vaikka tilanne on erittäin haasteellinen, niin aivan joka niemeen, notkoon ja saarelmaan ei oleskeluluvan saaneita tulisi Kuntaliitoon asiantuntijan mielestä sijoittaa.

-Heille pitää löytää paikka, jossa asunnon lisäksi on tarjolla alkuvaiheen kotouttamispalvelut sekä riittävät työvoimatoimistonpalvelut koulutuksen ja työn järjestämiseksi, Wikman-Immonen muistuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*