Kuva: Liisa Takala
Nykyisen hallituksen sote-uudistuksessa maakunnat olisivat jälleen järjestämisvastuussa, mutta Uudellemaalle kaavaillaan erillisratkaisua. Helsingin kaupunki on viime vuosina yhdistänyt lukuisia terveyskeskuksia suuriksi yksiköiksi. Sirkku-Liisa Hyyppä (kesk) on tyytyväinen Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen palveluihin ja hoitoon. Aulaneuvoja Anu Koskinen ja vapaaehtoisneuvoja Mauri Venemies opastavat asiakkaita.

Yksityinen sektori on näkynyt nykyisessä sote-keskustelussa vähemmän kuin edellisellä kierroksella. Palvelusetelijärjestelmän laajeneminen, ulkoistetut terveysasemat ja kokonaisulkoistukset ovat edelleen yksityisen puolen tavoitteena.

– Uudet sopimukset kiinnostavat ehdottomasti, sanoo Mehiläisen liiketoimintajohtaja Lasse Männistö.

Innokkaimmat ulkoistajat ehtivät tehdä sopimukset jo takavuosina, mutta uusia on vireillä edellisellä kaudella lailla asetettujen rajojen puitteissa. Kunnissa käydään edelleen keskusteluja yksityisen puolen kanssa.

Myös jäljellä olevien perheyritysten ovien takana on edelleen ostajatarjokkaita, eli sote-alan keskittyminen ei ole hiipunut.

Keväällä tuli julki ongelmia erityisesti yksityisissä palveluissa. Kävi ilmi, että joissakin tapauksissa toiminnan tehostamisen keinot eivät olleet hyväksyttäviä. Kustannustehokkuus on silti yksityisen sektorin keskeinen argumentti.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*