Kuva: Kari Långsjö
Ylen tietojen mukaan eduskunta valmistautuu siirtämään sote-lakien äänestystä.

Eduskunta on päätymässä siihen, että äänestykset sote-laeista järjestetään heinäkuun sijaan vasta syyskuussa. Asiasta kertoo Yle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina A-studiossa, ettei valiokunnan mietintö valinnanvapauslaista valmistu ainakaan vielä ensi viikolla. Eduskunnan ratkaisevat äänestykset järjestetään vasta, kun mietintö on valmistunut.

Nyt aikataulupohdinnoissa ollaan Ylen mukaan päätymässä siihen, että valiokunnan työtä ei hoputeta. Se tarkoittaa, ettei eduskunta ehdi äänestää laeista ennen kesän istuntotaukoa, vaan vasta syyskuussa. Valiokunnat voivat työskennellä tarvittaessa jo elokuussa, mutta koko eduskunta kokoontuu vasta syyskuussa.

Ylen tietojen mukaan puheissa on ollut myös heinäkuun ensimmäisen viikon istuntovarauksen purkaminen.

Äänestykset ja lakien voimaantulo määrittävät, milloin ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään. Ensimmäiset vaalit voi järjestää aikaisintaan kuusi kuukautta lakien hyväksymisestä.

Uudella suunnitellulla aikataululla maakuntavaalien ajankohta siirtyisi keväälle 2019. Silloin järjestetään myös eduskuntavaalit ja EU-vaalit.

Puhemiesneuvosto päättänee sote-käsittelyn aikatauluista huomenna torstaina, Yle kertoo.

Krista Kiuru on sanonut aiemmin Kuntalehdelle, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta pysty viemään keskeistä ”emolakia” eteenpäin, koska vaalilaista puuttuu hallituksen näkemys.

Koska maakuntavaalit siirtyvät, vaalilakia pitäisi muuttaa niin, että muuttunut tilanne otetaan huomioon. Kiuru kuvailee tilannetta oudoksi valiokuntien kannalta.

– Olisi reilua, että yhteiskunnan päättäjät kertoisivat milloin maakuntavaalit ovat, jos ne eivät ole lokakuun lopussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lomaa on kansanedustajan työvuodesta suuri osa, huomattavasti suurempi osa kuin tavallisella duunarilla. Duunarin kesäloma on neljä viikkoa ja kansanedustajat lomailevat yli kaksi kuukautta kesällä ja joululoma kestää yli kuukauden. Sen lisäksi on muita loma-aikoja. Työt valmiiksi ja sitten vasta lomalla, elokuussa ehtii hyvin lomailla (ja syyskuussa). Tarkoituksella haluavat hidastaa, Italialainen lakko käynnissä

  2. Jos hallitus hajoaa sote-sopan keitossa, uusi hallitus näissä oloissa tarkoittasi entistä hallituspohjaa ilman Sipilää ja Orpoa. Se noudattaisi Sipilän hallituksen ohjelmaa, mikä merkitsisi mm. sote-täyskäännöstä.
    Voi olla, että uusien vaalien uhasta keskustellaan 9. – 10.6. keskustan ja kokoomuksen puoluekokouksissa.
    * * *
    Hallitus kaavaili eduskunnan kesäloman alkua heinäkuun eka viikolle, mutta se voidaankin aloittaa jo kesäkuun lopussa. Sipilä ja Orpo voivat jatkaa lehmänkauppoja esim. Oripäässä.
    * * *
    OKRA – maatalousnäyttely Oripään lentokentällä 4.-7.7.18 klo 9-17
    Ohjelmassa luultavasti Sipilän ja Orpon lehmänkauppanäytös. Sipilä saapunee kentälle omalla lentokoneellaan.
    Jos lehmänkaupat purkautuvat, hänen lentokoneensa on kentällä valmiina lentämään Kultarantaa kohti – ellei hän ole siihen mennessä oppinut käyttämään sähköpostia tai telefaxia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä