Yleisradion mukaan kunnissa ja sairaanhoitopiireissä on saatu runsaasti kokemuksia siitä, että suoraan fysioterapeutille ohjatut potilaat ovat saaneet avun vaivaansa käymättä lainkaan lääkärin vastaanotolla.

– Hyvin harvan tarvitsee mennä lääkäriin. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ohjaukseen ja hoidon suuntaan, sillä fysioterapeutilla on huomattavasti enemmän aikaa keskittyä ongelmaan kuin lääkärillä, kertoo fysiatrian ylilääkäri, kuntoutusjohtaja Markku Hupli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä Ylelle.

Kotka oli ensimmäisiä kaupunkeja, jotka alkoivat kouluttaa fysioterapeutteja vastaanottamaan potilaita, Yle kertoo

Käytännössä selkä- tai niskavaivoista kärsivä potilas on ohjattu terveyskeskuksen ajanvarauksesta lääkärin sijaan suoraan fysioterapeutin vastaanotolle. Kun potilas soittaa ajanvaraukseen, sairaanhoitaja kysyy häneltä tietyt lääkärien laatimat kysymykset ja päättää vastausten perusteella, kuuluuko potilas lääkärin vai fysioterapeutin vastaanotolle, Yle kertoo.

– Aiemmin lääkäri lähetti potilaan fysioterapeutille, joten tässä jää yksi turha askel välistä pois. Toisaalta asiakas saa näin avun suoraan oikealta asiantuntijalta, sanoo kehittämisasiantuntija Katri Partanen Suomen Fysioterapeutit ry:stä.

Fysioterapeutit voivat myöntää sairauslomaa ja tietyin edellytyksin suositella kipulääkkeitä.

Lääkäriliitossa suhtaudutaan asiaan varauksellisesti.

– Diagnoosin teko ja hoidosta päättäminen kuuluvat lääkärille, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila Ylelle.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*