Peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., kritisoi voimakkain sanankääntein Kuntalehden viime viikolla julkistamia arvioita kuntien sote-kustannusten muuttumisesta, kertoo Yle Kymenlaakso.

– Pidän jopa täysin epäeettisenä, että tällaisia keskeneräisiä laskelmia esitellään julkisuudessa. Jutusta ei selvinnyt, millä olettamuksilla laskelmat on tehty. Laskelmia on tehty kunnissakin ja nekin eroavat hyvin paljon toisistaan, Huovinen sanoi Ylen mukaan tiistaina Kouvolassa vieraillessaan.

Huovisen mukaan laskelmat vaativat parempia perusteluja, ja ne on tehtävä kunnolla.

– Ei kannata lähteä laukalle, kun tiedot ovat tältä pohjalta.

Kuntalehden julkaiseman laskelman mukaan Kouvolalle sote-uudistus merkitsisi 18 miljoonan euron lisäystä nykyiseen sote-laskuun.

Laskelma perustuu nyt lausunnoilla olevaan sote-lakiluonnokseen.

Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen kertoo Ylelle, että kaupungin omien laskelmien mukaan nousu olisi jopa suurempi, runsaat 20 miljoonaa euroa vuodessa. Niirasen mukaan valtionosuusjärjestelmän uudistus kuitenkin sotkee arviointia.

– Näihin arvioihin on suhtauduttava varauksella, sillä se laskentapohja ei ole vielä tiedossa, Niiranen sanoo.

Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki kritisoi sote-uudistusta tiistaina. Hänen mielestään esitys vetää maton vahvan peruskunnan alta ja tekee Kouvolassa tyhjäksi viisivuotisen määrätietoisen, ennalta ehkäisyyn keskittyvän työn.

– Rahoitusmalli rankaisisi niitä kuntia, jotka ovat tehneet hyvää työtä sote-palvelujen kehittämisessä ja yhdistämisessä, Lamminmäki sanoi Kouvolan Sanomien mukaan.

Lue myös:
Soten kapitaatiomalli mullistaa kuntien rahoitusosuudet

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tässä yhteydessä minsteri Huovisella olisi ollut oiva tilaisuus julkaista ”oikeita!” lukuja uuden sote-mallin kustannusvaikutuksista.

    Väistämättä tulee mieleen, ettei hallituskella ole itselläänkään tietoa tulevista kustannuksista. Tavoitehan oli saavuttaa merkittviä säästöjä ja sitä kautta vastata kestävyysvajeen haasteisiin.

  2. Avatar Eräs vaillinaisilla tiedoilla lausumaan joutuva kunnan ylin sanoo:

    Olisiko ministeriön nyt ajankohtaista vastata seurauksista. Meidän kuntien lausuntoaika päättyy ja millä me siitä rahoituksesta oikein lausumme. Onneksi on sentään joku taho joka osaa laskea ja on kuntien puolella. Ja lisäksi kuntakentän arjen tuntee. Herra paratkoon tätä valtion touhua. Missä on ne oikeat laskelmat? Ministeriöt. Tulkaa ulos. Nyt on viimeinen hetki. Luottamus laahaa pohjassa. Vakavilla asioilla ei saa leikkiä poliittista hiekkalaatikkoleikkiä!

  3. Huoviselle pitää muistuttaa miksei laskelmia ei tehdä alusta asti kunnolla ennekuin päätös pannaan voimaan. Kaupunkien ja kunnanvaltuustojen pitää hyväksyä keskeneräisen lain. Minusta tuntuu ettei ministeritasollakaan olla ajan tasalla tässä sote ”sotkussa”

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*