Kokkola aikoo rakentaa uuden terveyskeskussairaalan nykyisen viereen ja sijoittaa nykyiseen terveyskeskussairaalaan sosiaalipalveluja, uutisoi Yle Keski-Pohjanmaa.

– Pyrimme toiminnalliseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluintegraatioon. Ehkäpä tämän vuosikymmenen lopussa tätä rakennusta ei enää kutsuta terveyskeskukseksi, vaan se voisi olla sosiaali- ja terveyskeskus tai hyvinvointipalvelukeskus, toteaa Kokkolan terveyspalvelujohtaja Ilkka Luoma.

Uusi terveyskeskussairaala nousee keskussairaalan viereen. Luoman mukaan tarkoitus on näin tiivistää yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa sekä vähentää laitosten välisiä siirtoja.

Kun uuteen terveyskeskussairaalaan tulee vähemmän paikkoja kuin nykyiseen, henkilötyövuosia voitaneen siirtää muuhun käyttöön.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Suunnitelmissa on vähentää erikoissairaanhoidosta tulevaa jonoa ja painetta perussairaanhoidon akuuttivuodeosastolle.

– On arvioitu, että hoitoketjun sujuvoittamisella ja avohoitoisuuden lisäämisellä voidaan säästää vuodessa noin puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Tämä on 5–10 prosenttia nykyisen toimintayksikön vuotuisista toimintakustannuksista, Luoma sanoo.

Kokkolan kaupunginhallitus teki terveyskeskussairaalan rakentamisesta myönteisen periaatepäätöksen maanantaina ja jatkaa asian käsittelyä ensi maanantaina.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suomessa maakunnat ovat erilaisia: vapaaehtoinen sote ja valtion sote sanoo:

    Ruotsissa kunnat rahoittavat ja järjestävät sosiaalipalvelut. Maakunnat rahoittavat ja järjestävät maakunnan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon.

    Maakunnan erikoissairaanhoidon ei tarvitse välttämättä olla keskitetty kokonaan maakunnan suurimpaan kaupunkiin.

    Maakunnan keskussairaalan erikoissairaanhoito on logistisesti ”ambulanssietäisyydellä”.

    Suomessa maakuntien erilaisuudesta johtuen sote-kuntayhtymiä voi perustaa perussopimuksella VAPAAEHTOISESTI, jolloin soteintegraation ei tarvitse olla lakisääteisen kaavamainen ja normiohjattu.

    Suomessa vierekkäisten maakuntien keskussairaalat voivat sopia tuottavuuden ja laadun parantamiseksi joidenkin palvelujen sijoittamisesta vain vierekkäisten maakuntien keskussairaaloihin.

    Valtio ja sote

    Kilpavarustelun ehkäisemiseksi tietyt kalliit leikkaussalit ja hoidot voivat olla valtion rahoittamia maakuntien keskussairaaloissa ja yliopistosairaaloissa, jolloin jokaisessa maakunnassa ei käytetä julkista rahaa päällekkäisiin kalliisiin toimintoihin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*