Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini syyttää kokoomusta vitkuttelusta ja vaatii sote-lain läpivientiä vaikka perustuslakia muuttamalla, kertoo Yle.

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi arveli torstaina, että kokoomuksessa ei välttämättä ole halua viedä juuri lausunnoilta tullutta lakiesitystä eduskuntaan suunnitellusti marraskuun lopussa.

– Nyt on pakko kysyä, onko Jyrki Kataisen, kok., nimi yhä kurantti. Kelpaako se paperi, jonka puheenjohtajat ovat sopineet kokoomukselle? Puheet siitä, että nämä ratkaisut voidaan siirtää vaalien yli ovat minusta vastuuttomia ja ideologisesti värittyneitä, Soini ihmettelee.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan läpäisevä lakiesitys sanoo:

    Perustuslakia ei tarvitse muuttaa.

    Perustuslain vastainen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämislakiesitys korvataan lyhyellä perustuslaillisella puitelailla.

    Sen perustusten päälle tulevat hallitukset ja eduskunnat rakentavat tarvittavat sosiaali- ja terveyspalveluiden lait.

    Esimerkiksi perustuslaillinen puitelaki

    Uusi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki- ja yksikanavainen rahoituslakiesitys:

    1 § Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämislait sekä yksikanavainen rahoitus ja valtionosuudet säädetään voimassa olevan perustuslain 11.6.1999/731 mukaisesti, erityisesti sen 121 pykälää kunnioittaen.

    Lakien säätäminen edellyttää, että perustuslakijuristit pitävät puoluejohtajat, ministerit ja kansanedustajat vakaasti perustuslain vahvalla perustalla, koska he eivät sitä inhimillisesti katsoen tosiasiallisesti itse ymmärrä lainkaan, mukaan lukien pääministeri.

    2 § Perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatteen mukaiset, asukkaitten lähialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikanavaiset rahoittaja-järjestäjät, muodostetaan olemassa olevista 20 erikoissairaanhoitoa järjestävästä sairaanhoitopiiristä.

    Nopean lainsäädännön ja käytännön järjestelyjen malli

    Erikoissairaanhoitoa järjestävistä 20 sairaanhoitopiiristä ja niiden nykyisestä omaisuuspohjasta tehdään 20 perustuslaillista, kansanvaltaisesti ohjattua demokraattista valtuustoa, joissa kullakin subsidiariteettialueella on omat poliittiset voimasuhteet so. poliittisten voimasuhteiden hajautus.

    Perustuslain 121 §:n edellyttää:

    Sekä järjestämispäätökset että budjetointi- ja rahoituspäätökset tehdään jokaisessa 20 sosiaali- ja terveyspalveluiden käytännön integraatiosta vastaavassa valtuustossa. Tarkoittaa sitä, että perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten lähialuevaltuustossa istuvat kuntien edustajat voivat vaikuttaa järjestämispäätöksiin sekä laskun suuruuteen.

    3 § Sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiosta vastaaville 20 valtuustolle ja virkamiehille annetaan vastuu yksikanavaisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta.

    Yksikanavaiset rahoittaja-järjestäjä-valtuustoilla ja virkamiehillä on intressi katsoa, että perustuslaillisesti itsehallinnollisten veronmaksajien kuntien taloudellinen etu toteutuu, eikä kuntien veroprosentteja tarvitse nostaa. Kustannuksia hillitsevä säätö toimii jo ilman yksikanavaista rahoitusta, ja tehostuu yksikanavaisen rahoituksen ansiosta; osaoptimointi loppuu.

    Perustuslailliset korjaukset lakiesitykseen tekevät perustuslakiasiantuntijat, eivät poliitikot. Kommentteja?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä