Mikael Pentikäisen mukaan ilman helposti syntyvää sote-keskusten kilpailua alalla on riski keskittyä ja valua ulkomaiseen omistukseen. Kuvassa Attendon terveyskeskus Puolangalla. (Kuva: Pekka Moliis)

Suomen Yrittäjä näkee tänään julkistetussa soten valinnanvapauslakiluonnoksessa hyvän pohjan sote-palveluiden uudistmaiselle.

– Kyseessä on suuri järjestelmämuutos. Se olisi merkittävä askel parempaan, mutta ei pidä luulla, että kaikki tulee kerralla valmiiksi. Paljon jää tehtävää ja kehitettävää tuleviin vuosiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät muistuttaa, että lakiesitysluonnos jättää paljon päätösvaltaa maakunnille. Yrittäjien mukaan maakuntapäättäjien on tulevaisuudessa varmistettava, että asiakas voi valita myös paikallisen sote-yrittäjän palveluita.

Pentikäisen mukaan on tärkeä varmistaa, että sote-keskuksien välinen kilpailu ja helppo markkinoille pääsy on varmistettava jotta ala ei keskity edelleen ja valu ulkomaiseen omistukseen.

Aidon valinnanvapauden edellytys on Pentikäisen mukaan pieni sote-keskus. Pelkkä laki ei Yrittäjien mukaan kuitenkaan paranna palvelujen saatavuutta, laatua tai mahdollista pk-yrittäjien tuottamia lähipalveluja.

– Maakuntien valmistelijoiden ja päättäjien on toteutettava laki niin, että näin käy, Pentikäinen sanoo.

Myös Lääkäripalveluyritykset ry (LPY näkee valinnanvapauslakiluonnoksen tarjoavan raamit, jotka yhdessä sote-uudistuksen muiden elementtien kanssa tarjoavat mahdollisuuden soten alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen, eli palvleuiden tasavertaisen saatavuuden parantamiseen ja kustannusten kasvun hillintään.

LPY:n mukaan valinnanvapauslaissa on kirjauksia, joissa korostetaan maakunnan järjestämisvastuun erottamista sen omasta palvelutuotannosta.

”LPY pitää uudistuksen toteuttamisen kannalta erittäin tärkeänä, että maakunnista tulee vahvoja palveluiden järjestämiseen keskittyviä tahoja, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspolitiikan linjauksista ja tavoitteista sekä kohdentavat julkisen rahoituksen. Yhtä lailla tärkeää on, että maakunnan omat tuotantoyksiköt keskittyvät palveluiden tuottamiseen”, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*