Nyt ei mene Sotkamossa hyvin. Venäläiset katosivat omille mailleen lomanviettoon, Talvivaara sotki järvet, Vimpeli voitti pesiskullan ja nyt vielä kunta aloittaa yt-neuvottelut.

Sotkamon kunnan taloudellinen syöksy aiotaan pysäyttää ennen lopullista vuoronvaihtoa. Kopinnoston sijaan kunnanhallitus päätti tiistain kokouksessaan aloittaa koko kunnan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kolmen viikon lomautukset ensi vuonna säästäisivät kunnan rahoja 800 000 euroa.

-Lomautuksilla tilannetta ei pystytä pysyvästi korjaamaan. Meidän on käytävä koko organisaatio tiukasti läpi. Kouluverkkoselvitys on jo menossa ja esimerkiksi kaikki avustaminen katsotaan tarkkaan läpi. Kunta ei voi jakaa avustuksia eri kohteisiin, jos se pitää rahoittaa lainarahalla, korostaa kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

Vuositasolla kunta tarvitsee noin 4 miljoonan euron verran säästöjä, jotta talous saadaan terveelle pohjalle. Yksi kolmannes halutaan saada verotulojen kasvun kautta, mutta kaksi kolmannesta on tehtävä rakenteellisilla säästöillä. Moni asia tulee jatkossa muuttumaan ja yksin kunnan rahoilla tuskin pesäpallokentän katsomoa tullaan kattamaan.

-Vuositasolla meidän budjetti on noin 78 miljoonaa euroa. Kun yli puolet siitä menee maksuosuutena Kainuun sotelle, niin neljän miljoonan säästöt on saatava tehtyä siitä budjetin loppuosuudesta. Ja siellä on kuitenkin lakisääteisiä tehtäviä, kuten koulut ja päivähoito, jotka meidän on vain hoidettava, painottaa Kilpeläinen.

Yllättäen tilanne ei Sotkamossa eteen tullut. Merkit ovat olleet ilmassa jo useamman vuoden, mutta läpilyönnit taloudenhoidossa ovat jääneet tekemättä.

-Merkit tulevasta ovat olleet nähtävissä koko tämän vuosikymmenen. Kuntatalouden kokonaiskuvaa on sokaissut vain muutama onnekas sattuma, kun yhtenä vuonna Kainuun sote palautti maksuosuuksia ja saimme myös verotuloja arvioitua enemmän. Nyt on viimeinen hetki korjata kurssia, arvioi Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*