Sote-uudistuksen projektiryhmä hyväksyi maanantaina valinnanvapauspilottien osallistumiskriteerit.

Pilottien valtionavustushaku järjestetään kahdessa osassa. Ensimmäinen haku alkaa maanantaina 29.5.2017 ja toinen haku toteutetaan syksyllä. Tarkempi aikataulu julkaistaan ensimmäisen haun alkaessa.

Valinnanvapauden pilottihankkeet voidaan toteuttaa joko sote-keskus-pilottina eli niin sanotun suoran valinnan palvelujen pilottina, henkilökohtaisen budjetin pilottina tai näiden yhdistelmänä.

Yksittäinen kunta ei voi toteuttaa omaa pilottia, vaan pilotin hallinnointi toteutetaan vastuukuntamallilla tai kuntayhtymänä. Myös maakuntaliitto voi hallinnoida pilottia. Kaikkien pilottien hallinnointi siirtyy uusille maakunnille vuoden 2019 alussa.

Sote-keskus-pilottiin osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien pitää yhtiöittää pilottiin kuuluvat palvelunsa ennen pilotin aloittamista. Pilottien pitää kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöstä. Tavoitteena on koko maakunnan laajuinen kattavuus. Erityisperustein pilotin kattavuus voi olla 50–80 prosenttia väestöstä, ja 70 prosenttia voidaan alittaa vain, jos mukana on vähintään puolet maakunnan kunnista.

Valinnanvapauden pilotit voidaan aloittaa aikaisintaan syksyllä 2017 ja viimeistään 30.6.2018. Maakunnat voivat jatkaa pilottejaan vuoden 2022 loppuun saakka.

STM kehottaa valmistelemaan hakemukset siten, että pilotteihin saataisiin sote-keskus-palveluiden ja henkilökohtaisen budjetin palveluiden tuottajiksi myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja näiden yhteenliittymiä.

Valinnanvapauspilottien osallistumiskriteerit

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*