Viikon kuluttua ratkeaa, tuleeko Kivijärvestä osa Suomenselän kuntaa. Tilanne on tiukka myös Kannonkoskella.

Neljän K:n eli Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kuntaliitoksen kohtalo ratkeaa ensi maanantaina eli 15. helmikuuta, kun kuntien valtuustot ottavat kantaa asiaa. Maanantain kunnanhallitusten kokousten perusteella kuntaliitospäätös ei välttämättä ole mikään läpihuutojuttu.

Karstulan ja Kyyjärven kunnanhallitukset esittivät yksimielisesti valtuustoille, että kunnat lähtisivät mukaan kuntaliitokseen. Sen sijaan Kannonkoskella ja Kivijärvellä asiasta äänestettiin. Molemmissa paikoissa näytettiin kuntaliitokselle lopulta vihreää valoa äänin 4-3.

Kuntalaisilla halua jatkaa itsenäisenä

Niin Kivijärvellä kuin Kannonkoskella on järjestetty kuntalaisille mielipidekysely, jossa kuntalaiset ovat päässeet sanomaan mielipiteensä kaavaillusta kuntaliitoksesta. Kivijärvellä on vielä perjantaihin saakka aikaa ilmaista mielipiteensä asiasta, mutta tähän mennessä vastanneista kuntalaisista 62 prosenttia on vastustanut liitosta ja kannattajia on löytynyt 30 prosenttia.

Kannonkoskella kuntaliitoksen vastustus prosenttien valossa on vielä Kivijärveäkin suurempi. Siellä kyselyyn vastasi noin 60 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kuntalaisista. Kyselyyn vastanneista noin 70 prosenttia vastusti kuntaliitosta.

Kuntalaisten tahtoa kuunnellen

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari oli yksi kuntaliitosta vastustaneista Kivijärven kunnanhallituksen jäsenistä. Kuntalehden tavoittaman Kalmarin mukaan kuntalaisten mielipiteellä oli ratkaiseva vaikutus, kun hän teki päätöksen kannastaan.

-Minun kannan ratkaisi mielipidekysely, joka kuntalaisille tehtiin. Kivijärvi on pieni yhteisö ja meidän on syytä kunnioittaa demokratiaa. Jos suurin osa kuntalaisista katsoo, että meidän on parempi jatkaa itsenäisenä kuntana, vaikka se tietää leikkauksia ja veronkorotuksia, niin sitä mielipidettä kunnioitettakoon, Anne Kalmari perustelee kantaansa.

Ensi maanantaina käytävän kunnanvaltuuston kokouksen äänestystulosta Anne Kalmari ei lähde ennustamaan.

-Varmasti tasaista tulee olemaan, mutta sen tarkemmin en osaa arvioida, Kalmari toteaa.

Kalmari jättää valtuuston

Kävi sitten äänestyksessä kuntaliitoksesta miten tahansa, niin päättyvä valtuustokausi jää Anne Kalmarin osalta ainakin tällä erää viimeiseksi kunnanvaltuustossa. Kansanedustajan ja kuntapäättäjän tehtävät eivät ole mikään helppo paketti kasattavaksi, mikäli asutaan hieman kauempana.

-En ole lähdössä ehdolle kuntavaaleissa. Olen sen jo viime keväänä puolueelle ilmoittanut. Tämä työ Helsingissä on liian vaativaa. Kun maanantai-iltana kunnan kokoukset päättyvät kymmenen aikaan ja seuraavana aamuna pitää olla eduskunnassa, niin yöunet jäävät monesti turhan lyhyiksi, Kalmari perustelee ratkaisuaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä