Suomussalmi haluaa tarjota auttavan käden lapsiperheille. Elokuusta alkaen jokainen perhe, jossa on alle kolmivuotias lapsi voi saada ilmaista lastenhoitoapua 12 tuntia kuukaudessa.

Kunnat kilpailevat lapsiperheiden suosiosta monin eri keinoin. Suomussalmella pilotoidaan loppuvuoden aikana toimintamallia, jossa alle kolmivuotiaiden lasten perheille on tarjolla ilmaista lastenhoitoapua 12 tuntia kuukaudessa. Elokuussa käynnistyvää toimintamallia on valmisteltu yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piirin kanssa.

-Uuden toiminnan taustalla on viime vuonna hyväksytyn uuden kuntastrategian visio, jonka mukaan Suomussalmi haluaa olla muuttovoittopaikkakunta. Perheiden viihtyvyyteen panostaminen on nähty olennaisena asiana, joka vaikuttaa Suomussalmen kiinnostavuuteen asuinpaikkana. Lapset rakentavat kunnan tulevaisuutta ja lasten sekä lapsiperheiden viihtyminen kunnassa on tärkeimpiä elinvoimaa luovia asioita, kertoo kunnan elinvoimajohtaja Jonne Maaninka.

Toiminta tullaan käynnistämään elokuussa yhteistyössä MLL:n kanssa. Järjestö vastaa hoitajarinkiin tulevien henkilöiden kouluttamisesta ja hoitajaringin käytännön pyörittämisestä. Kunta ja MLL eivät sitoudu siihen, että jokaiseen tarpeeseen lastenhoitaja löytyisi, vaan hoitajan saaminen riippuu siitä, onko kyseisenä ajankohtana hoitajaringissä työntekijää vapaana.

Mitään syytä lastenhoitaja-avun tarpeeseen ei kysellä, vaan lasten vanhemmat voivat mennä hirvimetsälle, puolukanpoimintaan tai kynttiläillalliselle paikalliseen ravintolaan. Myös karaoken laulaminen on sallittua.

-Se on ihan lasten vanhemmista itsestään kiinni, miten he haluavat tuon 12 tuntia käyttää. Mitään tiettyä syytä ei lastenhoitoavun saamiseen tarvitse olla, Maaninka toteaa.

Suomussalmella lastenhoitoavun kokeileminen on mahdollista tämän vuoden talousarvioon kirjatun kokeilubudjetin puitteissa. Kokeilubudjetin ideana on testata uusia palvelumuotoja ja hankkia tätä kautta tietoa tulevien talousarviovalmisteluiden tueksi. Lastenhoitoavun pilotointiin varaudutaan käyttämään tänä vuonna 15 000 euroa. Toiminnasta saatujen kokemusten perusteella päätetään, jatkuuko toiminta myös tulevaisuudessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä