Voimassa vaiko ei? Siinä kysymys, josta ollaan eri mieltä. (Kuva: Ville Miettinen)

Onko uusi kunta-alan virka- ja työehtosopimus voimassa vai ei? Tähän kysymykseen hakevat Super ja Tehy vastausta työtuomioistuimesta. Koulutettua hoitohenkilöstöä edustavat ammattijärjestöt vaativat jättämässään kanteessa työtuomioistuinta vahvistamaan, että uusi kunta-alan virka- ja työehtosopimus on voimassa.

Kuntatyönantajien taholta on ilmoitettu, että sopimus ei ole voimassa, koska kaikki pääsopijat eivät ole sitä allekirjoittaneet. Kadonnut lammas on akavalainen Juko, joka ei ollut perjantaina allekirjoittamassa neuvottelutulosta. Tällä toimella järjestö haluaa vauhdittaa yliopistopuolen sopimusneuvotteluja.

 

Allekirjoitus puuttuu

Heti neuvottelutuloksen allekirjoittamisen jälkeen KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen piti tilannetta hämmentävänä. Sopimus on neuvoteltu, mutta toimeenpano saa odottaa. Työnantajapuolen tulkinnan mukaan sopimukset tulevat voimaan vasta, kun kaikki pääsopijajärjestöt ovat ne allekirjoittaneet.

Mainos-Nyt on tilanne, että emme voi laittaa sopimuksia vielä täytäntöön. On tämä vähän kiusallista. Kun itsekin olen henkilöstöjohtaja, pitäisi alkaa ohjeistaa omaa organisaatiota ja miettiä, miten laitetaan näitä asioita täytäntöön, ihmetteli Lievonen tilannetta perjantaina Kuntalehdelle.

Jukon hyppääminen pois kelkasta ja työnantajapuolen tulkinta ovat SuPerin ja Tehyn mukaan synnyttäneet hyvin hankalia tilanteita työpaikoilla.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pitää kiinni siitä, että nimet paperissa tarkoittaa sitä, että sopimus on voimassa.

-Pointti on se, että siinä sopimuksessa on minun ja Markun (Jalonen) nimet alla. Sopimus on siis voimassa. Jo nämä muutamat päivät ovat näyttäneet, että tilanne aiheuttaa ongelmia työpaikoilla, Rytkönen kertoo.

Tyylipisteet vähissä

Jukon jättäyminen pois sopimuksen allekirjoittamisesta on hoitohenkilöstöä edustavien järjestöjen taholla otettu vastaan hampaita kiristellen.

-Erikoisinta tässä on se, että meille annettiin asia tiedoksi vasta sen jälkeen, kun nimet olivat papereissa. Tästä ei työnantajalle tule tyylipisteitä, Rytkönen toteaa.

Tehyn ja Superin tiedotteessa on nostettu yksittäisenä kysymyksiä herättäneenä asiana esiin tilapäisen hoitovapaan pitämisen ehtojen laajeneminen 12 ikävuoteen saakka.

-Tarkistin juuri edunvalvonnasta tilanteen ja siitä nimenomaisesta asiasta on tullut meille tänäänkin useita kyselyjä. Meidän pitää saada tietää, miksei neuvoteltu ja allekirjoitettu sopimus olisi nyt mukamas voimassa, ihmettelee Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Myöhemmin tiistaina 6.3. kerrottiin sovun syntymisestä yliopistoalalle ja tämän myötä myös Juko hyväksyy kuntapuolen virka- ja työehtosopimuksen. Tämä puolestaan tiesi neuvotellun sopimuksen tulevan voimaan takautuvasti 1.2.2018 alkaen. Näin ollen Tehyn ja Superin tarve viedä asia työtuomioistuimeen peruuntui.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*